Изложби

Самоопределения на скулптурата. Иван Русев на 70

СБХ – Шипка 6, зала 1А, 4 – 31 юли 2024

Самоопределения на скулптурата. Иван Русев на 70

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Самоопределения на скулптурата“. Иван Русев на 70

Откриване: 4 юли, четвъртък, 18:00 часа,
 СБХ – Шипка 6, зала 1А

Куратор: Петер Цанев

С участието на: Галя Благоева, Габриеле Бергер, Димитър Николов, Елена Иванова, Ивайло Аврамов, Кирил Кузманов, Петер Цанев

По случай своята 70-годишнина известният български скулптор Иван Русев инициира проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата. Иван Русев избира да покани малка група автори от различни поколения, които споделят отстранено наблюдение към себе си и изследват изкуството като форма на мисловни действия, подчертаващи процеса на самоопределяне на творческия акт. Проектът „Самоопределения на скулптурата“ търси и описва нов вид пространства в изкуството на скулптурата. Авторите в изложбата представят художествени стратегии с акцент върху процесите на самоопределяне на ниво автономна мотивация и вътрешно регулиране на границите на изкуството.

Всяко самоопределяне е самопознание. Новите места на скулптурата са резултат от признаци на колапс и несъгласие, но те също така представляват екстатични призиви, произтичащи от големите разриви и дълбоки пукнатини, които зейват във възможната дефиниция на скулптурата. В исторически план модерната скулптура възниква едновременно с острата актуалност на редица естетически и концептуални проблеми, белязани от тоталното изчезване на скулптурния паметник и на всички негови атрибути. Новата скулптура трябва да преодолява не само фигурата, обекта и процедурната феноменология на физическите ситуации, но и последствията от абстрактната живопис и експерименталните състояния на архитектурата, признавайки, че предефинирането на скулптурния медиум е единственото средство, с което разполага.

Творческият път на Иван Русев е свързан с продължителна и последователна защита на съвременните параметри на скулптурата. Системният му стремеж към възможно най-чист изказ, интересът към текстурите на естествените материали и впечатляващият размах на неговото въображение несъмнено го определят като един от водещите протагонисти на постминималистичната тенденция в българската скулптура през последните четири десетилетия. Деликатното метафизично присъствие на интуиция, която не поставя граница между изкуството и природните феномени, превръща работите на Иван Русев във философски метафори, при които процесът на създаване е неделим от смисъла и значението на самите скулптурни произведения.

Петер Цанев

+++

Повече информация ще намерите в публикацията с сайта на СБХ:

https://sbh.bg/bg/izlojben-kalendar 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
27.06.2024 г. 14:17
Етикети:
Петер ЦаневКирил КузмановИвайло АврамовЕлена ИвановаГаля БлагоеваизложбаизкуствоСофияШипка 6СБХ
Иван Русев на 70
Димитър Николов
Габриеле Бергер
„Самоопределения на скулптурата“
Посетено:
89
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39460-samoopredeleniya-na-skulpturata-ivan-rusev-na-70