Изложби

„Безгранично“ - Юбилейна изложба на Николай Янакиев

Музей-галерия „Анел“, 27 юни – 21 юли 2024 г.

„Безгранично“ - Юбилейна изложба на Николай Янакиев: 2
Николай Янакиев. "Безкрайност"

Музей-галерия „Анел“ представя

„Безгранично“

Юбилейна изложба на Николай Янакиев

Вернисаж: 27 юни 2024, 18.00 – 20.00 ч.

Куратор: Пламена Димитрова-Рачева

Период на изложбата: 27 юни – 21 юли 2024 г.,
София, бул. „Тодор Александров“ № 14


За Николай Янакиев

Пламена Димитрова-Рачева:

За своята юбилейна изложба „Безгранично“ Николай Янакиев представя серия живописни картини върху хартия, които са тематично подбрани така, че да ни дадат символичния ключ към идеите в изкуството му. Това е тайнството на любовта и сътворението на живота – чрез женското „Голо тяло“, връзката на човечеството с космичните сили и безсмъртието на духа – чрез „Пирамидите“. Това също е Питагорейската символика на числата и геометрията – „В квадрат“, единството и красотата на земния и небесния свят в „Терени“. Като най-внушителна е серията „Безкрайност“, олицетворение на Вечността, Красотата и на безкрайния стремеж на човешкия дух към себепознание и познание на космичните и божествените сили.

Това са картините, които ясно в юбилейната изложба очертават ярката творческа индивидуалност и талант на Николай Янакиев, неговите ценни качества, проявени още в най-ранните периоди на изкуството му и високо оценени още в Академията от проф. Светлин Русев.

За втори път след 2021 г. музей-галерия „Анел“ представя изкуството на Николай Янакиев. Той несъмнено е един от високо ценените автори на г-н Ангел Симеонов и колекционерите на изкуство от съвременни български художници. По думите на Светлин Русев, Янакиев може достолепно да се „разхожда в света на изкуството, сред много ценители и почитатели в една територия, без географски и национални граници –  света на изкуството и неговите приятели“.

Както всяка юбилейна изложба, така и изложбата в галерия „Анел“, „в известен смисъл е програмна равносметка за художника и като синтез на това, през което е преминал, и като ново опиянение на цвета към неговите смислови пространствени измерения“. През годините живописта на Николай Янакиев е припозната в различни стилове на съвременното изкуство - като абстрактен експресионизъм с елементи на фигуративност – като серията „Голо тяло“. Други свързват изкуството му с геометричната абстракция – цикъл „В квадрат“ и „Пирамиди“, но можем да преоткрием и стиловите особености на орфизма в символиката на цветовете, в хармонията им и в пластичния ритъм на „Терени“- те.

Художникът развива своите картинни серии, воден от инстинкта си на колорист. Рисунките върху хартия „Безкрайност“ са абстрактни композиции, представляващи отворени космични пространства, в които цветовете имат ролята да осветят безмерното пространство на мрака, да уловят протуберансите на пътуващите светлини и въздушни вихри и така да отнесат нашето въображение в другите измерения на Безграничното.

 

Автор:
Екип на Музей-галерия „Анел"
Публикация:
26.06.2024 г. 11:04
Посетено:
153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39450-bezgranichno-yubileyna-izlozhba-na-nikolay-yanakiev