Изложби

Москва 1966

Поглед с фотообектива

Москва 1966


◊ СЪБИТИЕТО

Москва 1966 - изложба на Тодор Кемилев
(1910-1969)

Откриване на 15 май 2007 г., 18 часа -
Руски културно-информационенен център – София,
ул. „Шипка” № 34



◊  ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Цикълът „Москва 1966” включва 65 цветни фотографии, дело на фотограф–художника Тодор Кемилев.

Този цикъл творби е уникална проява в областта на прилагането на цветната фотография у нас през 60-те години на миналия век. Не само трудоемкото, ръчно проявяване на фотосите, а преди всичко рядката по рода си тематика представлява интерес не само за времето на своята поява, но и днес.

През 1966 г. Тодор Кемилев осъществява самостоятелно пътуване до Москва на собствени разноски в момент, когато свободното предвижване на гражданите не e възможно дори и в рамките на социалистическия блок. През „окото” на своя обектив Тодор Кемилев запечатва живота в лятна Москва. Архитектурните пейзажи, панорамните снимки и уловените мигове от ежедневието на московчани отразяват настроението и стила на една епоха.

Цикълът “Москва 1966” е представен като самостоятелна изложба през 1967 г. в София и през 1968 г. в Българския културен център във Варшава. Впоследствие негативите остават във Варшава при синa на Тодор Кемилев – Теомил, който е художник и също се изявява професионално в сферата на фотографията.

След смъртта на Тодор Кемилев през 1969 г., вследствие на политически и семейни причини, целият архив на Фото „Кемилев” е конфискуван и до този момент е с неизвестна съдба. Делото на един от първите български фотографи, официално удостоени със званието художник, историята на няколко поколения културни дейци, артисти, политици и обикновени хора, запечатана върху фотографската лента, е безвъзвратно унищожена.

Днес името на Тодор Кемилев и споменът за Фото „Кемилев” са част от историята на българската фотография и семейните албуми на няколко поколения софиянци. По-цялостна представа за творчеството му обаче трудно бихме получили поради невъзможността да се обхванат и съберат отново фотографиите от частните колекции.

Представянето на цикъла „Москва 1966” пред софийска публика ще предизвика както спомени за Фото „Кемилев” и стара София, така и усещане на духа и атмосферата на големия град Москва в разцвета на социалистическата епоха. Фотографиите са съкровено отразяване, поглед с фотообектива в руската действителност през мирогледа на един български творец.


◊ ЗА АВТОРА

Тодор Кемилев е роден през 1910 г. в град Добрич. Учи при местния фотограф Сасигян и съвсем млад открива собствено фото студио в родния си град. Благодарение на своята находчивост скоро открива филиали в Балчик и Пазарджик.

Новостите във фототехниката, бързото им прилагане в практиката, художественият подход към обектите са принципите, които съпътстват живота на Кемилев. От стъклените негативи до модерните фотоапарати, от обикновените снимки за документи до художествените снимки на артисти, поети, музиканти, политици – това е творческият път на Тодор Кемилев.

От 1942 г. Тодор Кемилев се установява в София и открива фотостудио на ул. „Цар Освободител” № 12, а по-късно на ул. „Бенковски” № 8, за да се превърне в неразделна част от живота на своите съвременници, от историята на стара София.
Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
10.05.2007 г. 00:05
Посетено:
445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3945-moskva-1966