Изложби

Ив Тошайн представя „Чеиз за Марс“ за първи път в България

Изложба в Националната галерия / Квадрат 500, 27 юни – 8 септември 2024

Ив Тошайн представя „Чеиз за Марс“ за първи път в България: 2
Портрет на Ив Тошайн. Чеиз, 2024

◊ ИЗЛОЖБАТА

Ив Тошайн представя „Чеиз за Марс“ за първи път в България 

27 юни – 8 септември 2024

Откриване на 27 юни, четвъртък, 18.00 часа
Квадрат 500, пл. “Св. Александър Невски”, ул. “19-ти февруари” 1

От 19.00 часа, на 27 юни Kамерният ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният” ще изпълни византийски композиции и източноправославни тропари, като част от инсталацията и символ на мира.

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн е мащабната инсталация Чеиз*. Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа (Италия) по-рано тази година и ще бъде показана за първи път в България в зала 19 на галерията, където е разположена и антична гробница от IV век.

Заглавието на изложбата „Чеиз за Марс“, като Марс тук е Богът на войната, следва неоплатоническата идея за покоряването на войната чрез вяра и любов.

Произведението с размери 5 на 4 метра наподобява килим, който е “изтъкан” от 2000 стоманени шурикена. Няколко десетки от тях са изправени, като “войници”, перпендикулярно на останалите редици. Обединени заедно в една стилизирана и бляскава композиция, отдалече хилядите нинджа звезди изглеждат привлекателно и естетично. Отблизо обаче, изведнъж се забелязват ръчно наточените остриета - режещи ножове, напомнящи кръстове.

Чеиз съчетава противоположни елементи - хладно оръжие, традиционно асоцииращо се с война и насилие, и кръста като символ на вярата.

Всяка една звезда от килима е изцяло изработена на ръка и е символичен дар от художничката за Бога на войната Марс, като акцентира върху разгарящите се военни конфликти в световен мащаб. 

Ив Тошайн показа мащабната инсталация с размери 4х5 метра - килим, изработен от 2000 броя стоманени остриета, през януари, тази година, в папската крепост Рока Паолина в Перуджа (Италия). Експозицията бе отворена за посетители цял месец и предизвика интереса не само на ценителите на изкуството, но и на български и италиански медии. Концепцията за изложбата изследва трансформацията и преосмислянето на древната концепция „око за око“ в контекста на текущите световни конфликти и политически въпроси.

В текущата изложба – „Чеиз за Марс‘‘ са включени и две по-ранни видео творби, изобразяващи военни паради - Опозиция (2012) и Бежанци (2018). Чрез тях може да се проследи проблематиката, която вълнува Ив Тошайн в значителна част от нейната практика като художник.

Инсталацията интерполира силата си на откриването на изложбата на 27 юни 2024 г. чрез концерт на Камерния ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният”, който ще изпълни византийски композиции и източноправославни тропари, като част от инсталацията и символ на мира.

Изложбата ще продължи до 8 септември 2024 г. в залата с Римската гробница от IV век, в Квадрат 500 - Национална Галерия в София.

Кураторски екип: Снежана Кръстева и Мартина Йорданова

*Чеиз - зестра, която булката носи в новия си дом след сватбата.

***

Ив Тошайн е австрийско-българска художничка, родена в София през 1980 г. Тя учи в Националнатахудожествена академия в София и завършва Академията за изящни изкуства във Виена, последвана от следдипломна квалификация в Accademia di Belle Arti di Brera в Милано. Участвала е в множество групови и самостоятелни изложби както в страната, така и в чужбина, измежду които, в музея Белведере във Виена, музея Лентос в Линц и MOMA Тбилиси в Грузия. 

Ив Тошайн твори на пресечната точка на инсталация, скулптура, живопис, пърформанс и активизъм. Звездите, остриетата и хладните оръжия са основни компоненти в нейното творчество. 

Важна роля играят и писането на лозунги и послания, които въплъщават абстрактни понятия от нейния светоглед.

„Звездата се превръща в централен елемент в работата на Ив Тошайн, тъй като нейната илюзорна бляскавост улавя двусмислеността на всяко понятие за красота.“ - Марио Мауронер, Галерия за съвременно изкуство, Залцбург

Заедно с художничката Анна Цех, през 2012 г., Ив Тошайн основава колектива FXXXi̶s̶m̶ TC, който се фокусира върху критика на идеологии и е база за трансполитически арт дейности.

 

Автор:
Преслава Преславова
Публикация:
25.06.2024 г. 14:51
Етикети:
концертМартина ЙордановаизложбаИв Тошайн
Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният”
Снежана Кръстева
Национална галерия / Квадрат 500
„Чеиз за Марс“
Посетено:
136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39441-iv-toshayn-predstavya-cheiz-za-mars-za-parvi-pat-v-balgariya