Изложби

За изложбата Визуално Безсмъртие

Какво точно е мястото на българското посткомунистическо изкуството?

◊ СЪБИТИЕТО

На 10.05.2007 г. в гр. Базел, Швейцария се открива изложба на българско изкуство под заглавие "Визуално Безсмъртие".


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Датите на изложба “Визуално Безсмъртие” са избрани да съвпадат по време с изложбата “Тракийското злато – Древната българска цивилизация” в музея на Античното изкуство. Концепцията “Визуално Безсмъртие” не само използва името, но е и свързана с изложбата в музея на Античното изкуство и се определя като нейно допълнение. "Тракийското злато" предлага поглед върху културното и историческо наследство на траките, които са живели в земите на днешна България през VI век преди новата ера.

Древното и пленително минало на България обаче не е единственото нещо, което си струва човек да познава. Интересно е да се опознае културното настояще на тази нова членка на ЕС, както и да се разкрие творческата енергия на българите, занимаващи се с изкуство.

Изложбата Визуално Безсмъртие се опитва да прокара мост от миналото към настоящето, от великолепието на античните съкровища към съвременното българско изкуство, от бляскавото злато на траките към конфронтацията с пост-комунистическата реалност и нейните не толкова бляскави аспекти, от монументалността на миналото към реалността на ежедневието.

Изложбата разглежда идеята за “Визуално Безсмъртие” и следва развитието на Балканите през последните 15 години. Днес България е място, където наследството на времето преди 1989 все още присъства и силно се усеща, но така ли ще е за дълго? “Визуално Безсмъртие” се опитва да даде отговор на този въпрос. Акцент е поставен върху типичния за региона стремеж към монументалното, който силно контрастира с принудата, поради преобладаващите трудни икономически условия, да се импровизира и работи с обикновени материали. Това ли е краят на българския монументализъм? Нима безвкусните забавления на новобогаташите и комерсиалният вкус на масите са неговото продължение? Какво точно е мястото на българското посткомунистическо изкуството? Изложбата “Визуално Безсмъртие” прави опит да отговори на този и други животрептящи въпроси.

Наред с актуалността си “Визуално Безсмъртие”, със своята богата програма, е важно събитие, осигуряващо платформа за нови открития, срещи, обмен на идеи и разговори между хора от югоизточна Европа / България и Швейцария / Базел.

Надяваме се това да допринесе за по-доброто им опознаване и да елиминира предразсъдъците, и страха от неизвестното. Художествените творби и участващите творци ще направят възможно “Визуално Безсмъртие” да предложи на посетителите поглед към един друг аспект на България и Балканите, които са малко познати в Швейцария. Тяхната цел е да покажат контраста между креативността на творците и по принцип “негативния образ” на региона.

Актуалната тема за “емиграцията” също ще бъде на дневен ред, тъй като това е тежката реалност за много от поканените творци. Някои от тях описват опита си на живеещи и работещи в чужди страни като труден, което ги е принудило да се завърнат към “корените” си. Други завинаги са напуснали страната си, а трети са част от един обменен проект, състоял се преди 10 години и могат да ни разкажат за влиянието на времето, прекарано в чужбина, върху творбите им. 

Албена Михайлова
Изабел Боп




Автор:
Румен Богданов
Публикация:
09.05.2007 г. 21:39
Посетено:
471
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3944-za-izlozhbata-vizualno-bezsmartie