Изложби

“Фрагменти“ - изложба живопис на Ганчо Карабаджаков (1951–2021)

24 юни - 02 юли 2024 г., Арт Галерия "Папийон" - Варна

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Le Papillon"
представя

Ганчо Карабаджаков (1951 – 2021) Gancho Karabadjakov (1951 – 2021)

“Фрагменти“ / „Fragments

 Изложба живопис
от 24 юни до 02 юли 2024 г.

„Аз не искам да изненадвам публиката. Искам да отправям послания за устойчивост и спокойствие. Картините ми са един малък катарзис, който показва сюжети от балканския бит и култура – съвсем прости и човешки неща, които всъщност са изконни!“                                                                                     Ганчо Карабаджаков

От 24 юни до 02 юли 2024 г. в Арт Галерия "Le Papillon" оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков. Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени творби от няколко колекции от различни периоди и подреждайки отделните „Фрагменти“ ще се потопим в сладкодумните му притчи. Опирайки се на традициите на иконописта, картините на автора имат силно емоционално въздействие, предизвиквайки усмивки, щастие, радост чрез персонажите, изобразени в тях. Внушението за непреходното единство между земно и небесно, тленно и нетленно той успява да ни предаде с наративен подход и абстрактно формообразуване. Характерни за него са привидно еднородни фонове, богат пластичен език, тънък усет към акцента, с внезапния точен детайл, с огнен колорит и деформации на персонажите. Този добронамерен свят, оплетен от сладкодумни приказки за любов, раздяла, странствания, веселби и срещи е светът на Ганчо Карабаджаков - свят, огрян от мъдра усмивка, разказващ увлекателни истории от необикновеното ежедневие на чудатите му герои. Цветовата гама, настроението и темите са типично разпознаваеми – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи и общочовешки. Неговите герои живеят в един паралелен свят, който не се променя и всичко следва своя естествен ход. Различни са само персонажите и техните емоции, поставени в конкретна ситуация и зрителят съпреживява с тях ежедневните, на пръв поглед не толкова значими събития, които обаче са парченца от калейдоскопа на човешкия живот – „Задявка“, „Първа среща“, „Семейство“, „Очакване“, „На път“.

С характерния си ярък колорит и наивистичен подход, Ганчо Карабаджаков грабва вниманието и пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени. Отличителна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, с която изгражда облика на своите герои. А те – мъже, жени, деца, кучета, котки, кози и птици се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота, извън времето и пространството.  Попаднал веднъж в приказния свят на неговите персонажи, зрителят ги усеща близки и ги припознава при всяка следваща среща, а характерната стилизация и повтаряемост на образите ги прави запомнящи се. Личността с нейните емоции и преживявания е центъра на неговите композиции, а главното чувство е радостта от живота. Дори и в ежедневна битова сцена усещането е за приповдигнато настроение и в съзнанието на зрителят съвсем естествено и непринудено изникват въпросите за важните „малки“ неща и личната нагласа и възприятия на всеки човек. Защото макар със средствата на наивистичния подход, на пръв поглед с весело и безгрижно отношение, стойностното изкуство винаги въздейства чрез отправените послания, стига човек да притежава сетива за тях. Или както споделя самият автор: „Изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика.“         

Определян като един от най-добрите фигурални живописци, Ганчо Карабаджаков е от художниците, оставящи трайна следа във времето и съхраняването на паметта на такива творци е една от мисиите на галерията.

За творчеството му доц. д-р Ружа Маринска казва: „В панорамата на българското изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI век Ганчо Карабаджаков има свое заслужено място. Споделяйки интереса към старините, иконите, героите от миналото, характерен за мнозина от неговото поколение, той им даде свой личен, разпознаваем прочит. В почерка му има стилизация на формата, стремеж към синтетизъм и дозирана декоративност. Женските му образи са мечтателни и извисени, което ги отпраща към богородичния лик. Творчеството на Ганчо Карабаджаков от последните две десетилетия навлезе в света на притчите, приземени по нашенски, и на делника, видян във вселенски проекции. Гротеската и буйството на цвета завладяха картинното пространство. Душевен финес и интелигентност бележат и поредицата негови автопортрети, които историците на съвременното изкуство не трябва да забравят. Не на последно място този голям художник имаше характер – качество твърде рядко за тукашния климат“.

Експозицията може да бъде видяна от 24 юни до 02 юли 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

 Ганчо Петков Карабаджаков е роден на 19 октомври 1951 г. в гр. Ямбол. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1972 г. През 1979 г. завършва Художествената академия, София, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата" при проф. Христо Нейков.

Ганчо Карабаджаков работи основно живопис. Като член на СБХ от 1982 г., участва в много регионални и национални изложби. Автор е също на десетки монументални стенописи, фрески, илюстрации и рисунки и развива характерния си живописен почерк. Освен творец, Ганчо Карабаджаков е и активна обществена фигура. През 2001 г. е зам. министър на културата в кабинета на НДСВ. В периода 2008 - 2011 г. е директор на Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново, от края на същата година е заместник кмет на града. 

Ганчо Карабаджаков, който шеговито титулува себе си с намигване Карабаджо, има над 60 самостоятелни изложби в страната (Ямбол, София, Пловдив, Варна, Бургас) и в чужбина (Германия, Швейцария, Италия, Белгия, САЩ, Австрия, Франция, Турция. Ганчо Карабаджаков умира на 26.01.2021 във Велико Търново. 

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
22.06.2024 г. 18:04
Етикети:
живописизложбаВарнаАрт Галерия "Папийон"Арт Галерия "Le Papillon"
Ганчо Карабаджаков (1951–2021)
“Фрагменти“
Посетено:
108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39433-fragmenti-izlozhba-zhivopis-na-gancho-karabadzhakov-1951-2021