Изложби

Рубаи от проф. Красимир Джидров

Поетична керамична притча

Рубаи от проф. Красимир Джидров


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев представя
Рубаи - Проф. Красимир Джидров
17 май – 17 юни 2007


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Рубаи са онези прелестни четиристишия на големия персийски поет, философ, астроном, математик и лекар Омар Хайям, които познаваме като формули за възхвала на духа, свободата, красотата. Написани преди 900 години, сега може да ги видим изписани върху керамичните тела на огромни бокали в изложбата на проф. Красимир Джидров – РУБАИ.

Нееднозначните му творби, третиращи насладата, болката, телесното нараняване, са познати от изложбите в Галерия Сариев – маските с външност на воин и вътрешност на бог; съблазнителните ябълки – прекрасно, перфектно цели или огризани като женски торсове, препращат към библейски алегории и съвсем в духа на големия персийски поет – апологизират живота.

Настоящата изложба на Красимир Джидров е преклонение пред Омар Хайям и материализиран израз на неговата философия. Бокалите в тъмни и светли цветове с изписани стихове от Руба’йят и ябълките с женски лица са мъдър прочит на кръговрата на живота с неговата дуалистична единност. Наредени в две редици – тъмна и светла, бокалите са едновременно чаши на насладата и опиянението и горчиви чаши на разочарованието. Те са утроби и урни; пълно–празни носители на смислите на битието. Ябълките, с отгризки – женски лица, разказват неизбежната болка в любовта, наранената цялост като условие за живот. Хтоничното и соларното, мъжкото и женското, тленното и вечното като в стих на Омар Хайям съществуват и като взаимосвързани, но и като опозиция, в която победител е свободният дух.

И както в рубаите на Хайям, тя – глината, пръстта, е изначалната, вечната, даваща и приемаща живота, а той – грънчарят, е нейният мъчител, но и оформител, така и в Рубаи на Красимир Джидров, той – творецът, е дал форма на извечната земя, за да я превърне в поетична керамична притча.


◊ ЗА АВТОРА

Красимир Джидров е един от най-известните български автори, работещи с керамика, учител на съвременното поколение творци, което превърна керамиката в модерна медия. С прецизното изграждане на формата, финия усет за детайл и изящния рисунък неговият почерк е разпознаваем и предизвиква не само естетическа наслада, но провокира въображението и свободата на тълкуванията.

Проф. Красимир Джидров е роден в София през 1947 г. През 1965  завършва Художествената гимназия в София, а през 1972 - Националната художествена академия в класа на проф. Венко Колев. От 1993 е професор и шеф на катедрата за керамика в Националната художествена академия.

Изложби:
Редица самостоятелни изложби е правил както в България (София, Пловдив, Бургас, Шумен, Созопол, Несебар, Троян), така и в чужбина – Австрия, Хърватска, Турция, Германия, Македония.

Участник е в пленери по изкуствата в Троян, Брацигово, Павликени, Ковачевица, Костанца (Румъния), Ресен (Македония), Истанбул (Турция), Линц (Австрия).
Организатор на Международния пленер АРТ Керамика в Троян.

Реализирал е монументални творби на архитектурни обекти в София, Плевен, Русе, Варна, Хисар, както и в посолството на България във Виена и Лисабон.

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
09.05.2007 г. 21:37
Посетено:
1298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3943-rubai-ot-prof-krasimir-dzhidrov