Изложби

„Срам и вина“ - групова изложба съвременно изкуство

25 юни – 6 септември 2024, Галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия

„Срам и вина“ -  групова изложба съвременно изкуство: 2
Мария Налбантова Безсрамна пепел / Shameless ashes, 2024 инсталация с обгорели парчета дърво, метална врата от кула за наблюдение на птици изгоряла през януари 2020 г. след пожар в Драгоманското блато, вариращи размери
„Срам и вина“ -  групова изложба съвременно изкуство: 3
Мартина Вачева Common Injury, 2024 глазирана керамика, санитарен стол, клони, бинт
„Срам и вина“ -  групова изложба съвременно изкуство: 4
Мартин Пенев Привързано тяло / Bound Body, 2024 инсталация, дърво, кожени изделия, метални елементи
„Срам и вина“ -  групова изложба съвременно изкуство: 5
Радостин Седевчев Fremdschäm, 2024 Синтетичен плат, дървени закачалки за дрехи, фото принтер, дървен рафт, хартия
„Срам и вина“ -  групова изложба съвременно изкуство: 6
Невена Екимова Момков свян, 2024 интерактивна инсталация, ракла, бродиран текстил

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Срам и вина“

Групова изложба съвременно изкуство

Галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия

25 юни – 6 септември 2024

Откриване 25 юни, вторник, 18:00 ч.

Изложбата „Срам и вина“ представя нови произведения на петима млади български художници: Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова, Радостин Седевчев, които са създадени специално за проекта в галерия „Васка Емануилова“. Това е втората част от трилогия на кураторката Галина Димитрова-Димова („Страх и любов“, 2023 и „Грижа и изцеление“, 2025 г.), в която се разглеждат съвременните разбирания и размишления по тези изконни човешки чувства и взаимоотношения.

„Срам и вина“  представя гледната точка по темата на поканените художници, всеки с изразена критична нагласа и индивидуален подход към създаване на художествено произведение. Работата по проекта обхваща дълъг процес на изследване, с индивидуално проучване и множество срещи в екипа, както и с външни консултанти.

Интересът към темата за срама и вината идва от назрелия момент, в който българското общество се разкъсва между стереотипи и модели на поведение, които отразяват неизказаните истории и травми от социализма и прехода в страната. Фокусът на изследване в проекта е срама като морален коректив и вината от наследството от предишните поколения. От една страна, изследва личното усещане за срам, което обикновено идва от наложените от обществото норми на поведение. От друга, разглежда емоционалното наследство, което носи всяко следващо поколение. В нашия контекст това е натоварено с много натрупани с времето проблеми от тежкия преход, дълбоката политическа криза и разделението в обществото на база отношението към наследството от социализма.

Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина. Интересно е, че повечето се занимават със срама „втора ръка“, който идва от действията на някой друг, или от процеси в общественото пространство, върху които ние, като обикновени граждани, нямаме контрол. Част от проектите са породени от безсилието да спреш или промениш човешки действия или поведенчески модели, които засягат живота и здравето на хора или нанасят пагубни щети върху природата. Мартин Пенев черпи вдъхновение за своя проект от реален случай, в който пациент в психиатрична клиника загубва живота си по време на пожар, защото е завързан за леглото. Радостин Седевчев изследва идеята за срам втора ръка, или Fremdschäm, като кани публиката да се включи в този процес и да сподели какво предизвиква у тях срам заради постъпката на някой друг. Мартина Вачева представя проблема с домашното насилие и стереотипите в обществото, които налагат мълчание и срам у жертвите им. Мария Налбантова насочва вниманието ни към наболели обществени проблеми, а именно корупция, злоупотреба с власт и ненаказаните актове на посегателство върху околната среда. Невена Екимова разглежда, с доза шега и хумор, табутата за секса, обръщайки поглед към миналото, ни отправя към настоящето, в което общуването между младежите става все по-трудно от дигиталните устройства.

Изложбата в галерия „Васка Емануилова“ събира разнообразни гледни точки и артистични подходи, като изгражда увлекателен разказ за срама и вината в съвременното общество. На моменти той е разтърсващ и дори брутален, в други е поетичен и хумористичен, но все така отговорно насочва вниманието към сериозни проблеми. Така изложбата цели да повдигне по-широк дебат върху това как младото поколение усеща срам и вина и как можем да преодолеем колективната травма от миналото, за да се справяме по-успешно с предизвикателствата на днешния ден.

 

 

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
21.06.2024 г. 13:48
Посетено:
190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39424-sram-i-vina-grupova-izlozhba-savremenno-izkustvo