Изложби

Живопис от Румен Рачев

Цветовете на звука

Живопис от Румен Рачев


◊ СЪБИТИЕТО

"Паралели" - изложба живопис на Румен Рачев

16 май – 16 юни, 2007
Галерия книжарница София Прес, ул. “Славянска” № 29


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Седем години след последната си самостоятелна изложба в България, Румен Рачев отново открива пространство за своето изкуство в залите на ,,Галерия-книжарница София Прес”.

Изложбата, озаглавена "Паралели", е едно завръщане на автора пред българската публика. Експозицията включва живопис и рисунки, отразяващи най-новите му творчески търсения, паралелно с няколко по-стари работи, които служат за акцент.
 
Композициите представят част от заобикалящия ни свят, прeчупен през “номадските” възприятия на художника. В тях е отразено едно вникване в интериорните и екстериорните пространства, едно усещане за жената, както като модел, така и за жената в нейния интимен свят. Персонажите му са театрално-декоративни – добронамерено намигване към условностите на модата, а вещите – носещи многосмислие. Прекрачвайки границите между отделните стилове на модернизма, Рачев си служи с препратки към модерни класици като Пикасо, Матис, Брак, Хекел и други, водейки постоянен диалог с тях.

Художникът обича не само да експерментира, но и емоционално да смесва нещата.Така се получава напрежение в работите му и човек не може да остане безучастен пред тях.

Небезучастен остава и виртуозният цигулар Найджъл Кенеди, който, познавайки изкуството на Румен Рачев, през 2000-та година го кани да направи оформлението на диска му. Дискът съдържа изпълнения на цигуларя на Бах с Берлинската филхармония и печели музикалната награда за класическа музика Brit, която е не само за изпълнение, но и за цялостно представяне на албума. Приятелството между художника и музиканта е следствие от дълги разговори за музиката и изобразителното изкуство.

Самият Рачев е освен художник, и музикант. За него цветовете са звуци и звуците - цветове. Не може да рисува без музика, нито да слуша джаз, без да вижда странни жени с пъстри очи.

Неслучайно той определя своя начин на рисуване с джазовото понятие "фюжън" (сплав, смес), като споделя: “Искам изкуството ми да звучи като фюжън, едновременно интелектуално, но топло”.

Теодора Илиева, изкуствовед


◊ ЗА АВТОРА

Румен Рачев е роден в Белово на 15 април 1956 г. През 1982 г. завършва Художествената академия в София, специалност “илюстрация и оформление на книгата”. Член на Съюза на българските художници. Работи предимно в областта на живописта, печатната графика, рисунката, стенописта и дизайна. Негови творби са собственост на обществени и частни колекции в страната и чужбина. Носител  на наши и чуждестранни награди.

Реализира над 30 самостоятелни изложби:
          
1984-1987 – Самостоятелни изложби в България
1988 - International Images Gallery - Sewickley PA, САЩ
1988 - Bronda Gallery - Helsinki
1989 - Doner Boeken Gallery - Rotterdam, Холандия
1990 - Kuehn Gallery - Lilienthal, Германия
1991 - Lochte Gallery - Hamburg, Германия
1991 - Birger Jarl Gallery - Stokholm, Швеция
1992 - Intrernational Images Gallery, Sewickley PA, САЩ
1992 - Kuehn Gallery - Liliethal, Германия
1993 - Lochte Gallery - Hamburg, Германия
1994 - Jeaschke Gallery - Braunschweig, Германия
1994 - EP Gallery - Duesseldorf, Германия
1994 - Messina Gallery - Buren a.A., Швейцария
1995 - Kuehn Gallery - Lilienthal, Германия
1995 - Schmiedengasse - Biel - Biene, Швейцария
1996 - KueHn Gallery - Berlin, Германия
1996 – галерия Ромфея, Пловдив, България
1997 – галерия Макта, София България
2000 – галерия Ценител, София
2001 - EP Gallery - Doesseloorf, Германия
2001 - Schloss Wenphausen, Германия
2001 - The Eongsbu - Berlin, Германия
2003 - Kuehn Gallery - Berlin, Германия
2003 – Български културен институт, Москва, Русия

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
09.05.2007 г. 21:34
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3942-zhivopis-ot-rumen-rachev