Изложби

"Кратка почивка" - изложба на Владимир Шунев

Известният наивист гостува в галерия "Видима"

◊ ПОКАНА

Галерия „Видима“ представя „Кратка почивка“  - изложба живопис на художника Владимир Шунев

Известният художник наивист от Кюстендил Владимир Шунев ще представи своето творчество за първи път в Севлиево. Владимир Шунев е самобитен и самоук автор, с инженерно образование, но с душа на художник. Доказват го десетките му изложби, множество награди, обичта на публиката и неизчерпаемото му желание да рисува. 

Владимир Шунев твори в своята област вече от 40 години и е един от ярките представители на наивистичното изкуство в България. Неговите творби се открояват и разпознават както по техника, така и по съдържание. В творчество му преобладават идилични пасторални пейзажи, вдъхновени най-вече от богатата и разнообразна природа на България, с нейните характерни географски особености. Авторът успява по един много красив и ненатрапчив начин да насели тези пейзажи с живот, да ги одухотвори и да ни въведе в едно паралелно на нашето време безвремие. В картините му човешкото присъствие е в хармония с околната среда, където взаимовръзката им се основава на взаимопомощ, уважение и благодарност. Владимир Шунев изобразява една действителност, изчистена от негативност, характерна за детските приказки и фантазии, действителност, за която забравяме, че е възможна, когато започнем да се идентифицираме като възрастни. Художника успява да ни зареди с положителна енергия, с ентусиазъм, с надежда, съзнанието ни сякаш се опитва да избяга от реалността, да се потопи в картините му и поне за миг да се отдаде на безгрижие, и на „Кратка почивка“.

Владимир Шунев е роден в гр. Дупница. След своето дипломиране той живее и работи в гр. Кюстендил от 1987 г. От 1990 год. е художник на свободна практика, а от 1992 г. е член на Съюза на българските художници. Понастоящем председател на Представителството на СБХ за Кюстендилска област и на Групата на кюстендилските художници. Носител на няколко национални награди за живопис и една международна. Негови картини са притежание на „Софийска градска художествена галерия“, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, в единствения по рода си в България „Салон на наивистичното изкуство“ в Белоградчик, а също така се намират в публични и частни колекции в множество български градове и десетки страни по цялото земно кълбо. Това ще бъде неговата 51-ва самостоятелна изложба.

 Заповядайте за среща с художника Владимир Шунев и неговата топла, лъчезарна и зареждаща живопис на 25 юни, вторник от 18:00 ч. в галерия „Видима“.

Вход свободен.

 

Автор:
Сава Христов
Публикация:
17.06.2024 г. 18:00
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39405-kratka-pochivka-izlozhba-na-vladimir-shunev