Изложби

Представяне на Анета Дръгушану

Картините ми са следствие на десетки и стотици рисунки...

Представяне на Анета Дръгушану


◊ СЪБИТИЕТО

Какво: изложба на Анета Дръгушану
Къде: Център-ателие „Николай Шмиргела” (ул. Паренсов 30)
Кога: откриване - четвъртък, 10 май 2007 г., 18.00 ч.
Продължителност: до 30 май 2007 г.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Анета Дръгушану

1937 г. - родена в село Поточ, Румъния
1963 г. - завършва живопис при проф. Корнелиу Баба в Художествената академия в Букурещ и се установява в България.
Участие в множество изложби у нас и в чужбина - Румъния, Англия, Франция, Италия, Монако. Нейни произведения притежават НХГ, СГХГ, Музей “Пушкин” в Москва, както и частни колекции у нас и зад граница.

Носител на орден “Кирил и Методий” II степен, на отличието “Златен век” на Министерство на културата, както и много награди на СБХ за рисунка и живопис.


◊ ПО НЕЩО ЗА МОЯТА РИСУНКА

В моето творчество рисунката е неделима част. Картините ми са следствие на десетки и стотици рисунки, които съм направила в продължение на много години. Звучи традиционно, но е истина.

Попаднала преди няколко десетилетия в местност - в едно голямо крайдунавско село - с интересен бит, облекло и типажи, аз нямаше как да не ги претворя и изобразя по свой начин.

Рисувам по натура, по-конкретно жени. “Крадейки с очи”, както каза една от тях, различни, неповторими пози в естествени движения или покой. Никога не съм принудила никого да ми позира, за да не се изгуби онова естествено и неподправено в човека.

Така сложих началото на серия от много рисунки, направени на полето по време на работа или почивка, както и в домашна обстановка, където за “модел” ми служиха близките.

Тази документация е много ценна за моето творчество, защото е един непресъхващ извор за нови интерпретации в моето развитие, в областта на живописта и рисунката сама по себе си.

Рисувайки по натура спонтанно и непринудено, не съм искала друго, освен да уловя колкото е възможно по-бързо движението и израза в даден миг. В това време аз съм се чувствала душевно най-комфортно и в мир със себе си.

А. Дръгушану
Автор:
Ирина Илиева
Публикация:
09.05.2007 г. 21:13
Посетено:
3615
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3940-predstavyane-na-aneta-dragushanu