Изложби

"(Не)Възможна цикличност" - изложба живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обект

14 юни – 24 юли 2024, Художествена Галерия – Балчик

"(Не)Възможна цикличност" - изложба живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обект

◊ ИЗЛОЖБАТА

(Не)Възможна цикличност
Живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обект

14 юни – 24 юли 2024
Откриване – петък, 14 юни 2024 | 18:00 
Художествена Галерия – Балчик | ул. ,,Отец Паисий ” 4

В рамките на 35. издание на фестивал Процес - Пространство

От 14 юни 2024 галерия "Ларго" представя в Градска художествена галерия в Балчик изложбата „(Не)Възможна цикличност“. Събитието е част от съпътстващата програма на 35-то издание на  фестивал „Процес – Пространство“, чието мото тази година е „3+5=∞/Допустимо бъдеще“. За първи път в програмата на фестивала се включва гостуваща частна галерия и изказваме специалните си благодарности на куратора на фестивала Христина Бобокова и неговия артистичен директор Рада Якова за поканата им именно към галерия Ларго.

Изложбата включва четирима пловдивски автори, знакови имена от българската визуална сцена – Васил Стоев, Румен Нечев, Розина Макавеева и Атанас Колев, както и младите варненски творци Петър Чиновски и Драго Дочев, активно развиващи артистичната си кариера в последните няколко години.

Развитието на човешките взаимоотношения е един безкраен процес във времето. То търпи своите промени, свързани с промените в обществените нагласи, влиянията на световните катаклизми, еволюирането на един обществен ред и западането на друг, издигането на едни идеи и потъването в забвение на други. Основната характеристика на този процес е именно неговата безкрайност, а втората може би е неговата цикличност. Защото революционните идеи, предизвикващи неконтролируемо бързи промени в обществата и световния ред все пак не са ежедневно явление. Ежедневие е именно тихата, постоянна, малка и понякога трудно забележима, но безкрайна във времето промяна. Стъпка по стъпка, идея след идея, процесът на промяна търпи своето развитие, апогей, после спад, зануляване, но веднага след това възходящата линия на промяната се появява - на друго място, чрез други хора, чрез нови идеи.  

Така „допустимото бъдеще“ е една абстрактна величина, изпълвана със съдържание от действия в сегашно време, чието значение рефлектира върху процесите във времето. Тези действия са фокусирани върху промяната в бъдеще, но се влияят от проблемите, съпътстващи настоящето. Опитвайки се да се впишем в зададената от кураторите основна тема на фестивала, проектът на галерия Ларго обръща фокуса върху безкрайността на процеса на промяна, неговата цикличност и процеса на приемственост и надграждане, проявяващ се чрез връзките между поколенията.

Именно затова в изложбата сме поканили различни поколения творци - четирима утвърдени художници, с богата творческа биография и сериозни художествени постижения в кариерата си и двама млади автори, които да почерпят опит и вдъхновение от съизмерването със своите именити колеги.

Васил Стоев ще се представи с голямоформатна живопис, Румен Нечев ще участва с графика, Атанас Колев ще покаже кинетична скулптура от метал, а Розина Макавеева ще се представи с инсталация от обекти. Драго Дочев ще покаже NFT видео арт, а Петър Чиновски ще се включи в изложбата с инсталации от колажирани принтове и с инсталация с програмен код.

Повече информация за художниците:

Васил Стоев
Румен Нечев
Драго Дочев
Петър Чиновски 
Атанас Колев
Розина Макавеева

Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
15.06.2024 г. 11:09
Етикети:
Посетено:
182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39392-ne-vazmozhna-tsiklichnost-izlozhba-zhivopis-grafika-skulptura-video-art-instalatsii-i-obekt