Изложби

"Обекти в пространството" V - изложба на Станислав Вардев

17 - 30 юни 2024, Галерия "Париж"

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“

представя

Станислав Вардев

„Обекти в пространството“ V

изложба – живопис

17.06 . –  30.06.2024

На 17 юни 2024 ще се открие за втори път в галерия „Париж“ самостоятелната изложба на бургаския художник - сюрреалист Станислав Вардев. Всяка негова изложба носи името „Обекти в пространството“, тъй като именно обектите и тяхното парадоксално позициониране в пространството вълнува автора. Всичко е извадено от обичайния му контекст и именно по този начин посланието се усилва многократно повече, а идеята се показва в своя синтезиран вид.

Ще бъдат показани дванадесет нови платна, като основните линии, които са развити са за изтичащото време, човешката душа, изкуството и вярата. Часовници и метрономи неумолимо отмерват изтичащите часове и непрекъснато напомнят, че всичко е преходно и тленно. Един празен стол, една везна, по средата виола и бели пера ни напомнят за някой, който вече го няма, който може би е бил музикант и чиято душа полита нагоре лека като летящите бели пера. Бяла вана насред полето, която прилича на лодка с гребла, летящи балони от пухени завивки и красив грамофон с туба – цвете грамофонче ни разказват за нечий сън, но скоро спящият ще бъде пробуден от преминаването на една пчела. Скулптурата „Пиета“ на Микеланджело и над нея виси в небето куполът на базиликата „Св. Петър“ в Рим, а хлябът и виното са от двете страни на Богородица и Нейният Син символизиращи Светото Причастие. Двата отлитащи бели гълъба са символ на Светия Дух и така в една картина е събрана цялата ни вяра, където Небето и земята се сливат в едно.

 Много скрити истории има в картините на Вардев, различни пластове, които се откриват на всеки според знанията му, защото всеки вижда това, което знае. Но това е и характерното на сюрреализма – да можеш да погледнеш отвъд реалността, да разчетеш семантиката и да потънеш в лабиринтите на различните метафори.

Станислав Вардев е възпитаник на Великотърновския университет, специалност „Живопис“, самият той е преподавател по рисуване, има множество изложби и награди, а негови картини са притежание на държавни и частни колекции в България и чужбина.

 Изложбата може да се разгледа както на живо, така и онлайн в сайта на галерията. Вернисаж не се предвижда.

www.gallery-paris.com                  

 

Автор:
Надя Павлова - галерист
Публикация:
14.06.2024 г. 15:37
Етикети:
Посетено:
140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39377-obekti-v-prostranstvoto-v-izlozhba-na-stanislav-vardev