Изложби

Как се живееше у Яначкови

Изложба и уъркшоп

Проектът „Как се живееше у Яначкови“ е подготвен въз основа на илюстрациите на Вендула Халанкова. Младата чешка илюстраторка лично ще открие изложбата на 22 юни в 11 часа в Чешкия център и ще води творческа работилница за най-малките „Да сготвим за Яначек“. Ще опитаме и някои от десертите, които са били приготвяни в семейството на чешкия композитор Леош Яначек. Проектът се реализира от Чешкия център в София в рамките на програмата за Годината на чешката музика и с подкрепата на Посолството на Чешката република в София, Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик" в България, чешкия Театрален институт, Sound Czech.

Изложбата представя илюстрации към двете книги от наследството на Марие Стейскалова, наричана Маржи, дългогодишна икономка в семейството на композитора Леош Яначек. Готварската книга на Маржи съдържа рецепти, по които се е готвело у Яначкови и бележки за разни събития в семейството на Яначек, a Мемоарите на Маржи са своеобразно свидетелство за личността, творчеството и живота на Яначек и останалите членове на семейството, съпругата Зденка (1865–1938 г.), дъщерята Олга (1882–1903 г.) и сина Владимир (1888–1890 г.). Книгите с илюстрации от Вендула Халанкова са издадени от Туристическия информационен център Бърно (TIC BRNO) и Моравския областен музей.  

Леош Яначек (1854–1928 г.) е най-често изпълняваният по света чешки оперен композитор. Въпреки че по дата на раждане спада по-скоро към поколението на Антонин Дворжак, неговото творчество е част от най-ярките прояви на музиката от ХХ в. и с това нарежда своя създател сред по-младите композитори с близо две поколения. Животът и творчеството на Яначек са тясно свързани с град Бърно, където живее от младини и със своята неуморна композиторска и организационна работа допринася за принципното развитие на бърненския културен живот. В Бърно се изпълняват и световните премиери на по-голямата част от творчеството на Яначек, включително прочутите му опери „Йенуфа“ („Нейната заварена дъщеря“), „Катя Кабанова“, „Приключенията на Хитрата лисичка“, „Делото Макропулос“ и „От мъртвия дом“.

Вендула Халанкова (*1981 г.) е завършила Ателието по околна среда на Факултета за изобразителни изкуства в Бърно. От 2001 година се представя със самостоятелни изложби и понастоящем е една от най-автентичните и най-своеобразни чешки художнички от средното поколение. Областта на нейното творчество е много широка – oт свободното творчество през илюстрирането на книги, комиксите до анимационните филми, като също толкова разнообразни са и използваните техники – от рисуването с бои и с перо през колажи, асамблажи, бродирани обекти до нахлувания в публичното пространство. Oт 2017 година е сътрудник на Туристическия информационен център БЪРНО (TIC BRNO) в областта на нетрадиционното пропагандиране на личността на Леош Яначек, в рамките на което е създадена и серия хартиени колажи и илюстрации на книгите „Готварската книга на Маржи“ и „Мемоарите на Маржи“.

........

Всички проекти, подготвени от Туристическия информационен център БЪРНО (TIC BRNO) за Леош Яначек, можете да разгледате ТУК: https://www.leosjanacek.eu/en/.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
14.06.2024 г. 12:23
Етикети:
Посетено:
142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39376-kak-se-zhiveeshe-u-yanachkovi