Изложби

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия - Варна

Художниците Таня и Георги Пасеви от Русе гостуват в морския град с произведения живопис, колаж и асамблаж. Откриването на изложбата е на 13 юни 2024 г. от 18:00 ч.

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия - Варна

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 13 до 30 юни 2024 г. съвместната изложба на двама русенски артисти, които съчетават семейния живот и изкуството. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество съвместни изяви и индивидуални отличия. Те създават проекта си “Кръговратът на квадрата” за последното издание на Международния фестивал “Мартенски музикални дни” в дунавския град и решават да покажат негова обогатена версия и пред варненската публика по покана на уважавания художник и графичен дизайнер Димитър Трайчев, с когото си сътрудничат през годините. Изложбата включва произведения живопис, колаж и асамблаж и според двамата автори този избор на техника обяснява до голяма степен техния подход и резултата от работата им.

“През годините ние работим като художници в такава посока, когато се изявяваме върху платно, а когато създаваме нещо триизмерно, до голяма степен повтаряме тези технически принципи - споделя Георги Пасев пред Нина Локмаджиева. -  Този път подготвихме кавалетни неща за залата на Доходното здание в Русе, а идеята ни сега е да повторим този формат на изложбата, разширен съобразно по-добрите условия, които предлага Варненската галерия.”

Георги Пасев само след месец тръгва за творчески предстой в ателиетата Сите де-з-ар в Париж (Cite internationale des art), придружен от Таня, но гостуването във Варна е важно за него, защото чувства силна връзка с морския град: “Баща ми дълги години е живял в морската столица, любовта ми към Варна тръгва оттам, но по-важното е, че съм отбил военната си служба във Военноморския флот. През тези нелеки години Варненската градска галерия беше моят остров на съкровищата, спасителен пристан, в който бягах, когато излизах в гарнизон.”

За творческия им тандем с Таня, той признава: “Ние работим от доста години заедно и работите ни имат осезаема връзка. Всъщност цял живот сме заедно - работим, рисуваме, излагаме и произведенията ни до голяма степен се допълват, когато бъдат изложени паралелно. Размишлявахме и двамата върху квадрата и кръга, върху кръговрата на живота - така се получи закачката с кръговрата на квадрата. Може да се приеме и като философски размисъл, но и като чиста игра с формата и разсъждение около динамиката на двете геометрични фигури. Ние имаме школовката на образованието ни по дизайн - стъпваме върху основите на Баухаус естетиката. Кръгът и квадратът са част от тези основни елементи, с които Баухаус прави своя разказ за модернизма. Това ни даде посоката за заглавието и стана обединяващата нишка между работите, някои от които бяха направени специално за изложбата, а други са по-стари произведения, които се вписват добре в тази концепция.”

Двамата създават заедно и програмния текст за своя проект: “В природата няма прави ъгли. Животът се окръгля. Човек подрежда света в прави линии и прави ъгли, в квадрат, за да го познае, да го притежава. В пространството на квадрата да подчини кръговрата на времето. Активното човешко творчество да победи пасивната природа. Но квадратът е рамка, лимитирано време с начало и край.
Човешкият живот се движи в ритъма на четворното. Четирите фази на цикличното движение завъртат квадрата в кръг – „Колелото на живота“. В хармоничната цикличност на кръга без начало и край се усеща вечността, небето, Слънцето, Бог.
Квадратът символизира Земята – света, сътворен от Бог. Динамичната диалектика между небесното – вечния човешки стремеж за безсмъртие, и земното – неговото обитание, вписва квадрата на човека в кръга на божественото.”

Димитър Трайчев споделя своя поглед към проекта “Кръговратът на квадрата” на двамата художници:
“С този грижливо изграден балансиран проект на Таня и Георги Пасеви през март 2024 г. се откриха Мартенските музикални дни в Русе. Фестивалът е висока топка в музикалния свят и по него се равняват всички останали. За неговата визуална програма представянето на този проект е голям пробив в позитивна насока.
Не познавам в дълбочина творчеството на Пасеви, но цикличните контакти през последните 20+ години бяха заредени с добронамерена почтеност и позитивна енергия. За артиста тези качества обаче са крайно недостатъчни. Особено за художническо дуо. Задължителният общ хоризонт е пресечен от две променливи повърхнини, резултат от различните гледни точки. Контролът върху  пораждащата се турбулентност е третата позиция, създадена през диалога. Динамиката на процеса напомня на “македонската” стрелба в специалните части.
Подвеждащото тихо монохромие и простата линейност на Таня въвлича енергията на цвета на Георги и го принуждава постоянно да маневрира и преструктурира каналите за отстъпление, като създава опорни точки. Новите силови полета изискват буферни зони, които напускат собствения си формат и пресират тектоничната логика на Таня. Кръгът се завърта. Тази почти тактилна семейна игра продължава вече 30 години и няма основание да спре.
Надграждането на образователните стандарти е безсрочна задача. От ученическите години в Казанлък, студентските във Велико Търново през педагогическия опит в Русе Пасеви продължават да развиват системното си любопитство и да опресняват своята чувствителност, за да поддържат неустойчивата рамка на мейнстрийма.
Динамичната, видима и високо оценена работа за Държавния куклен театър Русе е събудила необратимо дизайнерските инстинкти на фамилията. Всъщност те никога не са били приспивани, ме поправя Георги. Вече всяко действие стимулира високия метаболизъм - гаранция за поддържане на добра форма. Таня и Георги продължават да въртят квадрата, докато го превърнат в колело и спокойно могат да пропуснат спирката Живи класици. Те не са обикновени художници. Те са дизайнери.
Таня и Георги Пасеви ни предлагат едно пътуване през модерността, заредено този път с постмодерна позитивност и незабравени аромати на детството.”

Откриването на изложбата е на 13 юни 2024 г. от 18:00 ч.

Георги Пасев

Роден на 13.10.1970 г. в Русе. През 1989 г. завършва НГПИД “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък със специалност “Промишлен дизайн”. През 1996 г. завършва живопис във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, при проф. Николай Русчуклиев със специална стипендия на името на проф. Васил Стоилов.

Живее и работи в Русе. Изявява се във всички области на пластичните изкуства. Работи като художник и сценограф в Държавен куклен театър - Русе. Участва в множество изложби, пленери, проекти и симпозиуми в България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея и др. Съвместно с Таня Пасева е автор на сценографията на представленията: „Криворазбраната цивилизация“, „Коледен подарък за Мърморко“, Приказка за Боби и шайка микроби“, „Кучето, което…“, „Огнено-червена приказка“, „Червената шапчица“, театралния пърформанс „Сонетът“, „Маша и Мечока“ и др. Участва в международен пленер „Солей“, международен пленер „Боженци“, пленер на Дарик радио, симпозиумите „Ломея“, „Процес – пространство“, “ Форма“ в Трявна, пленер във Велико Търново, Оряхово, Международен симпозиум Rural Stages Gnap в Габровци.
От 1996 г. е член на Дружество на художниците - Русе. Член на СБХ.

Награди:
1998 - на СБХ за ”ЖИВОПИС”- на Националната изложба на художниците педагози - В.Търново
2008 - на Община Пловдив - V международен симпозиум “Арт колаж”- Пловдив
2011 - Номинация за ”ЖИВОПИС” -  на Националната изложба на художниците педагози - В.Търново
2013 - на СБХ за “Скулптура”  - Международно биенале “ Mini art” – Русе
2014 -  на СБХ за ”ЖИВОПИС”- на националната изложба на художниците педагози - В.Търново
2014 - Диплом за живопис – Седмо биенале на малките форми – Плевен
2015 - на вестник „Форум“ за  скулптура – Международно биенале на хумора и сатирата -  Габрово
2016 - награда на община Велико Търново за живопис”- Национална изложба на художниците педагози, Велико Търново
2016 - награда на журито - VIII биенале на малките форми – Плевен
2017 - номинация за „Скулптура“ Национална изложба за  наградите на „Алианц“ България - ХГ Русе
2019 - награда на ХГ Русе – изложба „Клависимо“ – МФ ММД - Русе
2019 - номинация за скулптура - VII международно биенале “Mini art” – Русе
2023 - награда за „Нетрадиционни форми“ - Национална изложба „Лудогорие“ – Разград
2024 - специализация в Cite des arts  Париж

Индивидуални  изложби:
2001 - галерия “Спектър”- В. Търново
2001 - галерия “Аруид”- Русе
2007 - галерия “Имон”  - София
2009 - Artdestination - съвместно с Таня Пасева - Русе,  Борисова 6
2024 - „Кръговрата на квадрата“ - съвместно с Таня Пасева - Доходно здание, МФ ММД - Русе

Таня  Пасева

Родена на 19.12.1970 г. във Велико Търново. През 1989 г. завършва НГПИД “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък със специалност “Промишлен дизайн”. През 1996 г. завършва живопис във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, при проф. Николай Русчуклиев с отличие. Живее и работи в Русе. Изявява се във всички области на пластичните изкуства и сценографията. Работи като художник и сценограф в Държавен куклен театър – Русе. Участва в множество изложби, пленери, проекти и симпозиуми в България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея и др.

Международен пленер „Солей“, Международен пленер „Боженци“, пленер на Дарик радио, симпозиумите „Ломея“, „Процес – пространство“, симпозиум “Форма“ в Трявна, пленер във Велико Търново, Оряхово, Международен симпозиум Rural Stages Gnap в Габровци.

Съвместно с Георги Пасев е автор на сценографията на представленията: „Криворазбраната цивилизация“, „Коледен подарък за Мърморко“, “Приказка за Боби и шайка микроби“, „Кучето, което…“, „Огнено-червена приказка“, „Червената шапчица“, театралния пърформанс „Сонетът“, „Маша и Мечока“ и др.
От 1996 г. е член на Дружество на художниците - Русе. Член на СБХ.

Награди:
2005 - номинация за “Живопис” - националната изложба на художниците педагози -   В.Търново
2009 - номинация за “Живопис” – Изложба Национални награди Алианц България - ХГ Русе
2010 - номинация за “Живопис”- на националната изложба на художниците педагози - В.Търново
2012 - номинация за “Живопис”- на националната изложба на художниците педагози - В.Търново
2001 - Специална награда на СБХ - МФ „Мартенски музикални дни” -  ХГ - Русе
2014 - номинация за “Живопис”- на националната изложба на художниците педагози – В.Търново
2016 - награда на община Велико Търново за “Живопис”- на националната изложба на художниците педагози -  В. Търново
2016 - номинация  на Квадринале за живопис „ Митове и легенди на моя народ“ - Стара Загора                                                                                                                                2018 - награда на ММД - изложба „Щрайх“ - МФ ММД - Русе
2022 - награда на СБХ - изложба “Тон“- МФ ММД - Русе
2023 - номинация за“ Живопис“ - Пролетен салон на жените художнички - Габрово

Индивидуални изложби:
2009 - Artdestination - съвместно с Георги Пасев - Русе, Борисова 6
2024 - „Кръговрата на квадрата“ - съвместно с Георги Пасев - Доходно здание, МФ  ММД Русе

...........
Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
Варна, ул. “Л. Каравелов” 1
Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery
http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
11.06.2024 г. 15:32
Посетено:
212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39371-izlozhba-kragovratat-na-kvadrata-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna