Изложби

Галерия Графикарт представя „Пътят …“ на Цветан Казанджиев от 11 юни 2024 г.

Един от най-изявените български художници ще покаже черните матрици на своите награждавани графични листи в специална самостоятелна изложба до средата на юли

Галерия Графикарт представя „Пътят …“ на Цветан Казанджиев от 11 юни 2024 г.

◊ ПОКАНА

Галерия Графикарт представя „Пътят …“ на Цветан Казанджиев

Галерия Графикарт ще отвори врати на 11 юни 2024 г. от 18 часа за представянето на една различна, за Цветан Казанджиев, самостоятелна изложба, която ще покаже черните матрици на най-изявените му графични листа, чиито оригинали са заслужили престижни международни отличия. „Пътят …“ на Цветан Казанджиев този път ще бъде не само в цвят, но и в „черно и бяло“, защото българската публика ще може да види отпечатъци на цветните му оригинали, както и още графики и рисунки, от 11 юни 2024 г. до средата на следващия месец.

Имаме удоволствието да Ви поканим на вернисажа, който ще се проведе на 11 юни 2024 г., вторник, от 18 до 20 часа, в галерия Графикарт на ул. "Златовръх" № 50 в столицата.

Определят Цветан Казанджиев като един от многоцветните български графици, художникът, вдъхновил не един или двама български творци да се „отдадат“ на класическото графично изкуство и да започнат да експериментират с пресата. Признат от японците сред най-добрите графици в света, Цветан, е човек без професионално обучение по изкуства, но знаещ своя път и това е пътят на графика. „Пътят … ще ни покаже черните матрици на онези графични листа, спечелили международно признание с над 30 номинации и награди в САЩ, Испания, Япония, Корея, Франция.  В тази самостоятелна изложба на Цветан Казанджиев отново ще видим неговия разказ за това „Какво е да искаш да станеш график?“ - … това не е път, това е призвание, живот.

Неговото вътрешно знание винаги е било свързано с изкуството. Още след завършване на вече несъществуващия институт за учители по трудово обучение и рисуване, той разбира, че иска не да е живописец, скулптор, а график. Много малко хора, особено в днешно време знаят какво искат да правят през живота си и с живота си. Тази яснота дава една устременост и целенасоченост в човека, пред която няма граници и пречки. Така и пред Казанджиев липсата на образование му дава мотивация да бъде всеки ден в библиотеката и да се самообразова. Той споделя, че е било за него „на живот и смърт“, за това и постоянно се е упражнявал и експериментирал. Признанията и международните изложби не закъсняват. Доказателство за неговата гениалност в графичното изкуство се разбира само от факта, че в рамките на две години прави пет изложби в Япония, страната, смятана за меката на графичното изкуство.

Сега, в Графикарт, Цветан Казанджиев е с изложба, която отново се казва „Пътят…“. Това е негова любима тема и не веднъж сме виждали различни части от неговия път в не една изложба. Преплитайки житейския и творческия път с ясната мисъл за крайната цел, човек създава една малка вселена. Тази вселена ни дава правото да разберем графика, позволява ни, да вникнем в  гения му. Чрез тези черни отпечатъци на графичните листове, с които е печелил множество награди през годините, както и в графиките и цветните рисунки, които също ще бъдат част от „Пътят…“ Цветан Казанджиев продължава да размива образа, за да може да се събере в съзнанието ни. Най-вероятно зрителят може да види това при повечето творци, но „размиването“ при Казанджиев ни кара да разсъждаваме за нашите познания върху творческия път на графика. Казват, че от хаоса се ражда всичко, може би и тук е така. Едно всичко, събрано в черно бели образи, съчетали море от представи за нощта, за самотата, за свободния дух...

Изложбата „Пътят…“ продължава да разкрива света на Цветан Казанджиев на малки части и всеки път да ни „подмята“ трохички, които да ни прилъжат за цялостния образ, докато чакаме следващата порция „графичен“ път.

Ще разберем ли графика и какво го държи буден нощем, борейки се с пресата? Въпрос, който може да няма отговор, дори и в тази изложба.

 

За Цветан Казанджиев:

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в гр. Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. До момента той има около 300 участия в международни и български изложби, сред които и над 90 престижни международни форума и изложби на графиката. Част от тях са:

1991 г. Международна изложба ”Арт Хоризонт” Ню Йорк, САЩ

1992 г. Международна изложба за графика Канагава, Япония

1998 г. Самостоятелна изложба галерия A.C.S Нагоя, Япония

1999 г. Колективна изложба ”Централна Европейска Инициатива” Прага, Чехия

1999 г. Колективна изложба галерия COMMERCE Любляна, Словения

2001 г. Колективна изложба живопис ”Международна визия” Вашингтон, САЩ

2002 г. Международна изложба ”Intergrafia”-World Award Winners Galleri Катовице, Полша

2018 г. Международна изложба акварел, гр. Фабриано, Италия

2018 г. Участие в международна изложба, Мексико

2018 г. Участие в международна изложба, Коста Рика

И самостоятелни изложби в Швеценген (Германия), в Нагоя, Нигата, Гифу и Аида (Япония), както и участие в групови изложби в Торино (Италия), във Вилжуиф (Франция), във Виена (Австрия), Куба, Естония, Индия, Тайланд, Испания, Македония, Сърбия

Има над 30 награди и номинации от конкурси и форуми по света и у нас, сред които най-известните са:

1996 г. Медал на Международно Триенале графика малък формат Лодз, Полша

1996 г. Награда в Международна изложба конкурс за графика малък формат Кадакес, Испания

2001 г. Награда за млад автор – Международно Триенале графика София, България

2001 г. Награда - Cite Intenational Des Art Париж, Франция

2002 г. Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея

2005 г. Втора награда, Международен конкурс за графика Maximo Ramos, Ферол, Испания

2006 г., Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен и Награда за графика на Националното биенале "Приятели на морето", Бургас

2019 г. Награда в Национална графична изложба "Георги Герасимов", Пазарджик и др.

Негови творби са притежание на: Национална галерия, София; Графичен кабинет, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания, както и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.

Цветан Казанджиев живее и работи в Ямбол.

 

За галерия Графикарт (https://grafikart.bg)

Галерия Графикарт е създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на Графикарт са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов-Вес, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други. 

Галерия Графикарт  е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.

 

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
10.06.2024 г. 17:13
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39365-galeriya-grafikart-predstavya-patyat-na-tsvetan-kazandzhiev-ot-11-yuni-2024-g