Изложби

Художникът Клеменс Бер развива идеята си за „Призрачни хоризонти“ на три локации в София

Гьоте-институт България и галериите Пунта и Поста представят германския художник Клеменс Бер с първа самостоятелна изложба у нас.  Творческият акцент на проекта пада върху разрушението и реконструкцията, в рамките на три сайт-спесифик инсталации

◊ ПОКАНА

ПРИЗРАЧНИ ХОРИЗОНТИ

Изложба на Клеменс Бер

13.06. – 06.07.2024 г.

Откриване: 13.06., четвъртък, 18:00 часа

Галерия Пунта
ул. „Дунав“ 13, София

Галерия Поста
бул. „Дондиков“ 34, София

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт България и галериите Пунта и Поста, представят първата самостоятелна изложба у нас на германския артист, базиран в Берлин, Клеменс Бер. Проектът Haunted Horizons („Призрачни хоризонти“), с куратор Викенти Комитски, се открива на 13 юни, четвъртък, от 18:00 часа, едновременно и на трите локации. Арт инсталациите включват скулптури и обекти в конкретен сайт-спесифик контекст.

„Призрачни Хоризонти“ на Клеменс Бер се разгръща едновременно в галериите Пунта и Поста и в двора на Гьоте-институт в София. Отправна точка на работите, инсталациите и обектите, е идеята за руини, не само като останки от нещо отминало, а и като изкуствена структура („фалшиви руини“), романтизираща миналото.

При първото си посещение в София художникът е заинтригуван от историята на хотел Арена Ди Сердика (срещу Гьоте-институт) — шестетажна, модерна сграда, построена върху останките на античен римски амфитеатър от III век, открити при изкопите на строежа. Въпреки протестите на местната общност от археолози и историци, настояващи, че общината трябва да запази останките, хотелът все пак е построен, като част от руините са запазени видими като елемент от архитектурната среда.

Започвайки с тази история Бер издига в двора на Гьоте-институт шестметрова скулптура от дърво и различни строителни материали, наподобяваща незавършена симбиоза между модерни елементи и псевдоантични останки („изкуствени руини“). Тя открито се заиграва с темата за „архитектурните интерпретации“, опитващи се да прокарат мост между миналото и настоящето. Композицията е издигната върху колони, които не са от камък, а от оребрен PVC материал, използван за покриви на временни конструкции, и стои като цитат, препращащ към историята на Сердикийския амфитеатър. Този подход е познат още от XVIII век, когато фалшиви руини, наподобяващи останките на антични сгради, са строени в ландшафтните паркове на Западна Европа.

Темата за разрушението и реконструкцията продължава в работите, изложени в галериите Пунта и Поста. Серията обекти — кутии от стъкло и плексиглас — имитират езика на градската среда: провизорно закрити с различни материали счупени прозорци, ремонтирани витрини, временни решения. Пукнатините в стъклото, запечатани със силикон, създават красиви абстрактни рисунки, които освен това поддържат отделните парчета заедно. In Situ работа в тази техника изпълва витрината на Поста. Голямото стъкло, невидим разделител между вън и вътре, частно и публично, става видимо и интересно, когато бива натрошено и поправено. Мащабна скулптура в Пунта структурно дублира архитектурните елементи на пространството. Средата се появява два пъти: веднъж като себе си и веднъж като реконструкция — врата, ъгъл, рамка, прозорци — същите, но различни, като двойник от друго измерение.

Използването на реставрацията като артистична техника е основна характеристика на тези работи. Подобно на фалшивите руини на Руиненберг до Сан Суси в Потстдам, тези обекти са първоначално изградени в естетика на разпад. Това, което ги предпазва от разруха, е и това, което ги формира. 

Според автора това, което избираме да съхраним, е това, което избираме да помним. Наративът на историята е изгубен в интерпретации, подобно копие на копие с изгубен оригинал, като така се изравнява с фикция. Бъдещето се очертава в хоризонт, преследван от безкрайно повторение на миналото. 

Заповядайте на едновременното откриване на трите посочени локации.

 Откриването този четвъртък стартира от 18:00 часа в галерия ПУНТА, постепенно преминава към галерия ПОСТА, а от 20:00 часа нататък ви очакваме и в двора на Гьоте-институт България

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерство на културата.

..................

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
10.06.2024 г. 14:55
Етикети:
Гьоте-институт БългарияВикенти Комитскиизложба
галерия Поста
галерия Пунта
три локации в София
разрушение и реконструкция
„Призрачни хоризонти“
Клеменс Бер
Посетено:
165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39360-hudozhnikat-klemens-ber-razviva-ideyata-si-za-prizrachni-horizonti-na-tri-lokatsii-v-sofiya