Изложби

Изложба „Кино Испания: плакати за филми с награди“

19 юни - 19 юли 2024 г., Институт Сервантес София

Изложба „Кино Испания: плакати за филми с награди“

◊ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ НА ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС СОФИЯ

Юни 2024 г. 

Изложба

„Кино Испания: плакати за филми с награди“

19.06. - 19.07.2024 г.

Институт Сервантес София е домакин на поредица от специално създадени от авторката Ерина Боянова филмови плакати, обединени под надслов „Кино „Испания": плакати за филми с награди“. Изложбата се открива в галерията на Института на 19 юни 2024 г. (сряда) от 19:00 часа.

"Кино Испания" представя седем нови ексклузивни постера, създадени за седем емблематични испански филма, които празнуват седмото изкуство. Изборът на конкретни заглавия е субективен и в същото време подчинен на авторовата концепция. Във фокуса на изследването Ерина Боянова поставя отношенията и тяхното представяне в испанското кино от втората половина на XX век и началото на XXI век

Избрани са седем заглавия от седем различни периода (50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години на ХХ век и първите две десетилетия на ХХI век) от седем, оставили незаличима следа в киното на испанските режисьори. Филмите, чиито качества са световно признати и потвърдени с няколко престижни награди са:

- Calle Mayor (1956 г.) реж. Хуан Антонио Бардем

- El verdugo (1963 г.) реж Луис Гарсия Берланга

- Ese oscuro objeto del deseo (1977 г.) реж. Луис Бунюел

- Volver a empezar (1982 г.) реж. Хосе Луис Гарси

- Abre los ojos (1997 г.) реж. Алехандро Аменабар

- Volver (2006 г.) реж. Педро Алмодовар

- La novia (2015 г.) реж. Паула Ортис Алварес

Изложбата е опит за "препрочитане" на филмите от времева дистанция от представител на неиспанска/испаноамериканска националност.

Предизвикателството е да декодирате невербалния език, който се появява на екрана, и да го преобразувате в изображение на плакат.

„Кино Испания“ е втората изложба на Ерина Боянова, създадена специално за Институт Сервантес-София и посветена на световните постижения на Испания в областта на културата и изкуството. В „Мода Испания“, организирана в периода 27 февруари до 23 март 2023 г. художничката представи 6 оригинални постера, вдъхновени от философията и откритията на испанския моден дизайн от средата на ХХ век до днес.

Временната изложба „Кино Испания“ е достъпна за разглеждане в галерията на Институт Сервантес-София (ул. „Света София“ 3) в периода от 20 юни до 19 юли 2024 г.

Ерина Боянова е автор, специализиран в плакати и графичен дизайн. Интересува се от различните форми и степени на взаимодействие между визуалния език и вербалната комуникация. В професионалната си дейност като дизайнер и графичен дизайнер на пространства и изложби, тя използва концепции и анализи, базирани на семиотичната наука. Има докторска степен по реклама и семиотика. Специализирала е в България и в чужбина.

 

 

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
10.06.2024 г. 12:29
Етикети:
филмови плакатиЕрина БояноваизложбаИнститут Сервантес София
„Кино Испания: плакати за филми с награди“
Посетено:
165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39356-izlozhba-kino-ispaniya-plakati-za-filmi-s-nagradi