Изложби

Образи на града. Разговор с Виолета Апостолова-Лети за изложбата ѝ „Близо и далеч“

11 юни 2024 г., 18.00 ч., книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

Образи на града. Разговор с Виолета Апостолова-Лети за изложбата ѝ „Близо и далеч“

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за разговор на тема „Образи на града“ по повод изложбата „Близо и далеч“ на Виолета Апостолова-Лети на 11. юни 2024 г. от 18.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б.

Събитието е с участието на Виолета Апостолова-Лети, културолога Виктория Роланска и писателя Десислава Каменова.

По време на събитието ще се говори за традицията на заснемане на европейското градско пространство във взаимодействие с неговите обитатели в творчеството на фотографи като Анри Картие-Бресон, Робер Доано и Андре Кертеш. Погледът на Виолета Апостолова към парижките места и жители продължава разговора с тези и други автори, пленени от атмосферата на града. В изложбата „Близо и далеч“ Виолета Апостолова-Лети представя фотографии от Париж, които заснема по време на участието си в творческа резиденция в ателиетата на СБХ в Cité internationale des arts през 2023 година.Като родно място и дом на фотографското и филмовото  изкуство, Париж е бил заснеман безброй пъти и предстои да остане във фокуса и на съвременното изкуство. Ценното в настоящата изложба е именно индивидуалният поглед на Виолета Апостолова и усещането ѝ за дори вече познати, „близки“ на съвременния човек места, случайната среща на фотографа и зрителя с тях, която се разгръща като разговор във времето. Заснетите образи са сякаш в постоянен „полет“, спонтанно уловени и в очакване да бъдат пуснати на свобода, и да се срещнат с нови погледи. Кадрите в изложбата са създадени чрез синтез от различни фотографски техники – черно-бяла, цветна фотография, аналогов и дигитален формат, и в тях откриваме знаци за непрестанната комуникация между европейската столица и нейните обитатели. Миналото и настоящето в тихите улици и детската игра, и свободната мисъл в полета на птиците.

Изложбата „Близо и далеч“ може да бъде видяна от 31 май до 14 юни в пространството на Галерия-книжарница „София Прес“ на ул. „Славянска“ 29. 

Виолета Апостолова работи в областта на фотографията, печатната графика – както с класически графични техники, така и с компютърно генерирани изображения. Изследва темите, свързани с границите, изгубените връзки, себетърсенето и вярата, както и връзката текст и образ. Участва в регионални, национални и международни изложби и проекти в областта на графиката и фотографията (в Испания, Англия, Сърбия, Румъния, Русия, Мексико, Унгария, Виена, Хърватия, България и др.). Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация“ от 2016 г.

Вход свободен!

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
07.06.2024 г. 15:56
Етикети:
галерия-книжарница „София Прес“Виктория РоланскаРобер ДоаноНБУ в ЦЕНТЪРаНБУ
Десислава Каменова
Андре Кертеш
Анри Картие-Бресон
Виолета Апостолова-Лети
Посетено:
122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39346-obrazi-na-grada-razgovor-s-violeta-apostolova-leti-za-izlozhbata-blizo-i-dalech