Изложби

Секунди забавяне за нещата, които ни тревожат ще намерим в изложбата на Венета Рангелова

Изложбата “Things that bother me on a daily basis” е част международен проект, в който артисти търсят следващите наративи за Европа и ще продължи до 28 юни.

Секунди забавяне за нещата, които ни тревожат ще намерим в изложбата на Венета Рангелова

На 13 юни от 18:00 ч. в галерия „УниКредит Студио“ (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - “Things that bother me on a daily basis” („Нещата, които ме притесняват ежедневно“). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху универсалните въпроси по дълбоко личен начин. Изложбата е повод да се запитаме възможно ли е да се наслаждаваме на красива гледка, без да се замислим за смисъла на живота; защо има нещо, а не нищо; възможно ли е да се създаде нещо стойностно, без да има самота. 

„Във все по-напрегнатото съвремие и геополитическа обстановка, комуникацията под всякаква форма е изключително важна за менталното здраве на хората, а споделянето на страхове и проблеми се оказва не само терапевтично, но и катартично. Ставайки част от изложбата, всеки посетител има възможност да надникне в себе си, да зададе въпросите, които го преследват съзнателно или подсъзнателно, и да намери съмишленици сред непознати.“, разказва Вената Рангелова, която е културолог и дизайнер. През 2014 г. тя създава своето бутиково типографско студио DearType и още на следващата година шрифтовете LifeHack и Guess влизат в класацията на най-популярните шрифтове на сайта MyFonts.com. 

“Things that bother me on a daily basis” всъщност е изложба-разговор, защото всички обекти от нея съдържат отворени въпроси към посетителите. Те ще бъдат поканени да допълнят свои собствени или да реагират на тези, зададени от авторката, с които се идентифицират. В края на изложбата ще може визуално да се проследи кои теми са резонирали най-много в аудиторията. 

Откриването на изложбата ще бъде и официалното начало на международния проект “SIRIUS4all”, който чрез различни артистични практики ще изследва следващите наративи за Европа. Организациите Културна фондация А25 (България), Freeartus (Берлин), центърът за изкуство CKI (Копенхаген) и Luoghi Comuni (Перуджа) ще се опитат да провокират задълбочено,  изследователско, но и творческо мислене и рефлексия върху възможната следваща Европа в контекста на миграцията на все повече бежанци, екологични рискове, войни, неравенства, неустойчивост на сигурността, ускоряване и дигитализация. 

Заглавието на проекта е метафора за Европейския небосвод и най-ярката звезда на него, която свети като мечта, утопия, надежда, за тези, които търсят ориентир към по-добър, ценен, солидарен, сигурен и справедлив живот.

Работата на артистите и изследователите в “SIRIUS4all” няма за цел създаване на фалшива приказка и нови ключови думи, новият наратив за Европа е преди всичко действие. Затова изкуството и културата са избрани не просто като инструмент на въображението или възможна провокация, те са същностен белег, който организациите виждат като ключ, като възможно решение за преодоляване и приемане на историческата действителност и свързаността на „новите и старите“ европейци. 

Чрез събития в София, Берлин, Копенхаген, Перуджа, Сицилия и онлайн през 2024 и 2025 г. международният екип ще фокусира изследователското внимание върху културните различия в Европа, ще включи в процеса на проучване и създаване артисти от различни националности, сред които и мигранти. Резултатите от колективната работа в различните държави ще бъдат събирани, документирани и показани в 3D онлайн галерийно пространство, което ще работи в продължение на пет години. То ще бъде платформа за следващи перспективи за европейския континент, вдъхновени от артистичната работа на участниците, но и място за популяризиране на авторите, чиито произведения ще бъдат изложени там, стъпка към международни контакти и опит, излизане на международна „сцена“ на техните творби.

Първият етап от проекта започва именно в София и в рамките на няколко интензивни дни в средата на юни международни артисти и културни мениджъри ще се съберат на обща среща в столицата. В нея те ще проследят как Европа присъства в страна от източната част на континента, какво исторически и културно е Европа за Източна Европа, по какъв начин е вписано това в градски пространства, в уличното изкуство, в графитите, в литературата, в театъра и дори в кулинарната култура. Резултатите от тази затворена среща ще бъдат част от общото изследване, което обхваща различните региони на континента. Източна Европа е представена от България, а организацията съорганизатор от българска страна е Културна фондация А25.

Културна фондация А25 е неправителствена организация, създадена през 2011 г. Тя се стреми да поражда, подкрепя и участва в културни и социални събития, които представят с уважение и интерес разнообразни гледни точки, поддържат интелигентен и смислен диалог, откриват свежото и актуалното зад клишета и стереотипи.  

“SIRIUS4all” се осъществява с подкрепата на Европейския съюз, програма „Творческа Европа“.

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
07.06.2024 г. 01:18
Етикети:
въпросиЕвропатипографияизложба
Венета Рангелова
галерия „УниКредит Студио“
SIRIUS4all
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39341-sekundi-zabavyane-za-neshtata-koito-ni-trevozhat-shte-namerim-v-izlozhbata-na-veneta-rangelova