Изложби

"ИГРИТЕ" - изложба на J. Pank

7 юни – 21 юли 2024, Национална галерия / САМСИ

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

представя

 J. Pank

ИГРИТЕ

7 юни – 21 юли 2024

Вернисаж: 7 юни, петък, 18.00 – 20.00 часа
САМСИ, бул. “Черни връх” 2

Неонови цветове, редуващи се контрасти, големи композиции, които излизат извън платното и продължават по стените, превръщат музея в терен, пренесъл празничния дух по откриването на ХХХІІІ Летни олимпийски игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август т.г. в Париж. 

Спортът е култура, която J. Pank интерпретира по характерния за художника начин – с цитати от класически произведения, поп арт заемки, манга и деформации в ироничен дух. Олимпийският огън засиява в ръцете на анимационен женски персонаж, който се мултиплицира в различни роли на спортистка. 

Изложбената зала се превръща в своеобразна арена – място на олимпийските игри, в които играчът е един и същ. Изненадващо е жена с големи очи, светнал поглед, плътни, сочни устни, миловидно личице – все наложени от рекламната индустрия стереотипи. Този комиксов персонаж се среща често в изкуството на J. Pank, но в контекста на настоящата изложба приема ново значение за мястото на жената в спорта. 

Съществува мнение, че борбата, боксът, вдигането на тежести не са подходящи за жени. Ако погледнем към масовия спорт в България, към участничките в маратоните, само 10 % от спортуващите на открито са жени. 

На фона на тези все още битуващи предразсъдъци художникът поставя в центъра образа на Пиер дьо Кубертен – основателя на съвременните олимпийски игри, по чието предложение те са модернизирани. А дискохвъргачът на древногръцкия скулптор Мирон (средата на V в.пр.н.е.) – символ на античната мъжка красота – придобива ново женствено лице.

 ..................

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция

За повече информация:

Надежда Джакова, куратор на изложбата

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
06.06.2024 г. 14:53
Посетено:
165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39336-igrite-izlozhba-na-j-pank