Изложби

„Между небето и водата“ - изложба на Йордан Кисьов

СБХ – зала „Райко Алексиев“, 14 – 27 юни 2024

„Между небето и водата“ - изложба на Йордан Кисьов

Откриване: 14 юни, петък, 18:00 часа

Изложбата „Между небето и водата“ е продължение на поредица изложби, включваща предходните две представяния в зала „Райко Алексиев“ на СБХ – „Уплътняване на празнотата“ (Контейнери) (2019) и „Отразено време“ (Утайката от кафето) (2022).

„Въпреки на пръв поглед коренно различна като стил и търсене, мисля, че съм постигнал едно извисяване чрез синьото на небето и водата - един катарзис от докосването на Сакралността. Може безкрайно да наблюдавате движението на течащата река, мощното дихание на океана в приливите и отливите и мощната сила на разбиващата се вълна, но те никога не ще станат скучни, защото винаги ще ни връщат към въпроса за нашата цел в живота...“

+++

Йордан Кисьов е роден през 1945 година. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1973 постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 е неин директор.

Реализирал е голям брой самостоятелни изложби; участва и в пленери и биеналета, организирани от СБХ. През 1986 получава званието „Заслужил деятел на културата“. Негови произведения са притежание на почти всички галерии в България, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

За творческите си постижения през 2020 г. получава Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. 

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
04.06.2024 г. 15:07
Етикети:
изложбаСофиязала „Райко Алексиев“СБХ
„Между небето и водата“
Йордан Кисьов
Посетено:
151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39287-mezhdu-nebeto-i-vodata-izlozhba-na-yordan-kisyov