Изложби

„Между връзката и паметта“ - изложба акварел на Хорхе Корпуна

03 – 23 юни 2024 г., Арт Галерия Папийон - Варна

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon 
представя

Хорхе Корпуна / Jorge Corpuna

„Между връзката и паметта“ / „Between connection and memory

изложба акварел

03.06.2024 г. – 23.06.2024 

„Водата има памет и носи в себе си нашите мисли и молитви. Тъй като самите вие сте вода, независимо къде се намирате, вашите молитви ще бъдат пренесени до останалия свят.“
Масару Емото

 От 3 до 23 юни 2024 г. Арт Галерия Le Papillon има удоволствието да представи дзен пейзажите на майстора на акварела от Перу - Хорхе Корпуна. Това е една дългогодишно очаквана изложба, отложена във времето поради сложната обстановка от последните години. Авторът е познат на българската публика от участията му в Международно Триенале на Акварела, но за първи път гостува със самостоятелна изложба в България. За експозицията са селектирани 26 акварела, вдъхновени както от величествените Анди и свещената атмосфера, която носят, така и от пътешествията на автора в Аржентина, Франция, Италия. Изложбата е предшествана от майсторски клас, чието провеждане се осъществява с любезната подкрепа на Община Варна.

Акварелите на Хорхе са искрено преклонение пред съвършенството на природата. Той изгражда реалистични планински и полски пейзажи със загатнато човешко присъствие, които бързо завладяват съзнанието на зрителя и извеждат съзерцанието до медитативно ниво. Гледната точка на артиста е от високо и над хоризонта, и с лекота постига внушението за простор и летеж. Хорхе безспорно владее техниката „а ла прима“, както и движението на водата и пигмента с минималистични жестове и изразни средства. Състоянието за въздушност и простор струи еднакво от всичките му пейзажи. Атмосферата и уханието са почти физически усещания от зелените поля в Западна Франция. Такава е и прозрачността на въздуха високо в Андите или от Аржентина. Често пейзажите му не носят културните или разпознаваеми белези на конкретен град или страна. Те са запечатан с вода и акварел спомен от преживяване, като може да припознаем както много държави, така и наши родни мили гледки от България. За Хорхе е важна връзката с природата и това да може да запазва паметта за нея.

Виртуозно владеещ сложната техника на акварела, Хорхе Корпуна използва безкрайните ѝ възможности и създава прекрасни творби, които въздействат емоционално и разказват истории дори без присъствието на персонажи. Всъщност „главните герои“ с основно роля в неговите творби са въздухът и светлината. Понякога само загатнати, деликатни бели облаци в почти безцветно небе създават усещането за безкрайност и безвремие в „Евкалиптовите дървета на Карантек“ и „На чист въздух“. Друг път няколко слънчеви лъчи, пробили плътни облаци и обляли в ярка светлина част от хоризонта, запечатват „Магичен момент в Бретан“. А когато майсторската четка на автора е пресъздала тъмни буреносни облаци или дъжда в далечината, можем да усетим целия драматизъм на момента преди буря и могъществото на  кръговрата в природата. Хорхе Корпуна е истински майстор на пейзажа - дори обикновените изгледи към планински връх, река, поле или драматични облаци имат магическо въздействие и мигновено те свързват с природата.

Експозицията може да бъде видяна от 03 до 23 юни 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА 

Хорхе Корпуна е роден през 1993 г. В Куско, Перу. През 2015 г завършва Национално училище по изкуства “Carlos Baca Flor” в гр. Арекипа със специалност живопис. Специализира в сложната акварелна техника, която го завладява с безкрайните си възможности. Изгражда реалистични пейзажи, с дълбоко уважение пред природата. В панорамните му гледки ние сме зрители на сътворението и всеки негов витален цвят разкрива един универсален и същевременно много интимен космос.

Участва в редица международни акварелни конкурси и фестивали в Перу, Мексико, Аржентина, Чили,  Испания, Франция, Сърбия, България, Русия и е отличен с множество престижни награди сред които:

· 2022 - Първа награда на международния фестивал на акварела "Имало едно време в един град" Сибир (Русия)
· 2022 - Първа награда в конкурса "Puebla Vieja de Laredo" (Испания)
· 2022 - Втора награда на VII Белградско международно биенале на акварела, (Сърбия)
· 2021 - Втора награда на международния фестивал на акварела "Confluences" Aiguillon (Франция)
· 2020 - Първа награда, международна категория в конкурс в чест на „Стогодишнината от рождението на Виктор Хумареда Галегос“ Лампа Пуно (Перу)
· 2019 - Първа награда, VIII Национална зала за съвременна живопис Едуардо Меза Саравия, Укаяли, Перу
· 2018 - Първа награда, награда Tlaloc”, Музей на акварела на щата Мексико, Мексико
· 2018 - Първа награда в Международния конкурс за изкуства 2018, категория Пейзаж, Потреро де лос Фунес, Аржентина
· 2017 - Първа награда на II Национален конкурс по живопис, Сан Херонимо, Куско, Перу 
· 2016 - Първа награда в VI Международен конкурс за живопис „Марио Уртеага Алварадо” Кахамарка, Перу

Самостоятелни изложби:

· 2021 - Културен център на Националния университет в Сан Агустин, Арекипа, Перу
· 2019 - Музей на Андрес дел Кастило, Лима, Перу
· 2018 - Културен център на Националния университет в Сан Агустин, Арекипа, Перу
· 2017 - Музей Андрес дел Кастило, Лима, Перу
· 2015 - Културен център Willka Halls на Националния университет Сан Агустин, Чавес де ла Роса, Арекипа, Перу
· 2014 - Музей на околната среда, Дом на културата, Арекипа, Перу

 

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
02.06.2024 г. 13:54
Етикети:
Посетено:
271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39286-mezhdu-vrazkata-i-pametta-izlozhba-akvarel-na-horhe-korpuna