Изложби

Стиймпънк изложба живопис в галерия "Възраждане"!

Свилена Тенева - млада и талантлива

◊ ПОКАНА

На 04 юни 2024 г., вторник, от 18:00 ч. Ви каним на първата по рода си, в салона на галерия "Възраждане" изложба, вдъхновена и повлияна от стииймпънк културата - „Бъдеще в минало време“ на младата и талантлива Свилена Тенева. Изложбата е и дебютна на авторката за Пловдив. 

Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта на галерията тук: https://www.vazrazdane-gallery.com/  през следващите три седмици – до 24 юни 2024 г.

"При всичките ни над 600 изложби, такава експозиция не сме показвали. Особен жанр живописване. Изискана, естетска, фантастична стилизация на образите, с приказни елементи, с фрагментиране на технически чаркове в един причудлив сюжет. Това е някакъв ретро футуристичен живописен почерк, който носи името стиймпънк. Младата авторка създава, по един съвсем новаторски, стилен маниер, нещо ново, провокира зрителя в едно иновативно живописно пространство, като демонстрира една особена красота за закърнелите ни вкусове." ~ Краси Алексиева, 2024 г.

Биография на Свилена Тенева:

Свилена Тенева e rодена през 1987 г. в град Стара Загора. Завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко Лавренов“ в гр. Пловдив със специалност „Графика“, а след това и Национална Художествена Академия гр. София със специалност „Плакат и визуална комуникация“. Член е на дружеството на старозагорските художници. Работи основно в областта на живописта, графичната рисунка и илюстрацията. Зад гърба си има една самостоятелна изложба живопис в София и редица участия в съвместни експозиции и проекти в страната. В работата си тя преплита елементи, вдъхновени от сюрреализма, сецесиона, магическия реализъм както и от стиймпънк стила.

Във Викторианската епоха са се случвали куп интересни неща. Освен че е била наситена с исторически събития, точно от това време са произлезли и много неща, които познаваме и ползваме дори и до днес. Всеки е чувал за знаменития детектив Шерлок Хоумс, нали? Е, той идва точно от Викторианската епоха (1873-1901)! Оттам идват и богато украсените с различни картинки и мъниста дрехи, които за нас днес са просто ежедневие. Оттам произлизат и двигателите с пара. Сега представете си, че тази мода (ама точно такава, каквато е била тогава) и технологии остават на мода до наши дни. Електричеството никога не е заменяло парата. Пластмасата никога не е била измислена. Хората все още се обличат в луксозни облекла, които включват цилиндри, жилетки и месингови джобни часовници. Как ли ще изглежда светът ни тогава? Представете си колко интересно би било, ако утре се събудите и всичко е като от 1875 година! Ще е толкова интересно! Всъщност доста хора, писатели, модни дизайнери и такива със съвсем други професии отдавна си представят това. Такава въображаема алтернативна история е сърцето на модно движение, което днес се нарича стиймпънк.

Стиймпънкът стартира през 70-те години на миналия век като поджанр на научно-фантастичната литература. Авторите на стиймпънк се вдъхновяват от викториански писатели от XIX век, като Дж. Верн, Х. Г. Уелс, Брам Стокър и Мери Шели. Също така вдъхновени от мелодраматичните романтични и приключенски романи от XIX век, авторите в този стил представят алтернативна история, в която съществуват и процъфтяват много викториански машини и моди в днешната модерна епоха. Такава книга е „Левиатан“ на Скот Уестърфийлд. Тя е супер интересна и разказва историята на Алек – принц без трон и Дерин – момиче, което се преструва на момче, само и само за да може да лети на най-големия и жив въздушен кораб Левиатан. Също така една такава стиймпънк история може да включва толкова много други смесени неща. Героите в нея може да използват коли и компютри, но задвижвани от зъбни колела и двигатели с пара. Хората толкова били привлечени от тази оригинална идея, че днес този стил е много повече от литературен жанр. Той се е разширил дотолкова, че се е превърнал в субкултура, която включва много други видове самоизразяване, включително изкуство, дизайн, мода, филми, телевизионни предавания, видеоигри, музика и театър. Всъщност феновете на стиймпънка твърдят, че са се разширили отвъд литературен жанр и естетика, за да обхванат философия или светоглед.

Философията на стиймпънка комбинира оптимизма на викторианската ера за бъдещето с модерно чувство за творчество и самоувереност. Днес е доста лесно да се идентифицират творбите на стиймпънк. В допълнение към старите модни тенденции и технологии, особено за парна мощност, дизайните на стиймпънковете често съдържат старомодни механични части и материали, включително зъбни колела, зъбци, вериги, месинг, мед, дърво, стъкло и кожа.

 

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
29.05.2024 г. 14:08
Етикети:
Посетено:
103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39264-stiympank-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-vazrazhdane