Изложби

"Спомени на фокус" - изложба живопис на Борис Желев

28 май - 15 юни 2024 г., галерия "Париж"

Галерия „Париж“

представя

Борис Желев

"Спомени на фокус"

изложба живопис

28.05. – 15.06.2024

 

На 28 май 2024 г. от 18.00 ч. галерия „Париж“ ще представи за първи път в своето пространство известният художник Борис Желев. Изложбата ще включва тринадесет негови творби, които са обединени от темата за спомените, които всички ние запечатваме някъде в себе си. Тези спомени са на фокус – ярки, категорични и красиви късчета от действителността. А понякога са и отвъд нея. 

  Борис Желев е художник, който чрез картините си показва едни моментни отрязъци на различни реалности, които приличат на отделни натюрморти с предмети. Тези предмети разказват истории, връщат в миналото, напомнят ни случки. Човешкото присъствие го няма, но то е скрито невидимо именно зад тези обекти. Сякаш тези предмети изграждат различни образи на хора. В един от тези натюрморти с обекти ще провидим замислен мъж, пушещ с лула, играещ табла на морето, в друг ще си спомним за баба ни и дядо ни, които живеят на село, в трети ще си представим някое детенце, което е оставило играчката си до купчината с книги, в следващия ще изпием едно горещо кафе с някой приятел, а някъде ще разберем, че някой някога е живял на „Дондуков“ 2.

Сюрреалистичните моменти също имат съществено присъствие в картините на Желев, като показват винаги нещо отвъд, нещо, което хем го има, хем го няма, но е важен елемент, за да се разбере в дълбочина разказът на творбата. Някои сюжети напомнят за хайку-поезия, за крехък баланс и за една ранима красота, която е моментна и която скоро ще изчезне безвъзвратно. Но авторът я е запечатал в картините си, уловил я е в капана на безвремието и така я е съхранил завинаги.

Борис Желев е възпитаник и дългогодишен преподавател и до момента във Великотърновския университет, катедра „Стенопис“, има множество самостоятелни и групови изложби, както и различни награди. Освен живописец, Борис Желев изработва витражи и е осъществил редица проекти с тях.

  Изложбата може да се види на живо, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

www.gallery-paris.com                                              

Надя Павлова

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
25.05.2024 г. 10:47
Етикети:
галерия "Париж"живописизложба
Борис Желев
"Спомени на фокус"
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39227-spomeni-na-fokus-izlozhba-zhivopis-na-boris-zhelev