Изложби

“Его-система / Еко система” на Института за съвременно изкуство - София, в Градската художествена галерия - Варна

Във Варна е премиерното представяне на проекта. Откриването на експозицията е на 23 май 2024 от 18:00 ч.

“Его-система / Еко система” на Института за съвременно изкуство - София, в Градската художествена галерия - Варна


Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, и Институтът за съвременно изкуство - София (ИСИ), представят от 23 май 2024 г. новия проект на ИСИ “Его-система / Еко система”.

Кураторът е Яра Бубнова, участниците са Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мария Налбантова, Мариела Гемишева, Мартин Пенев, Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Радостин Седевчев, София Грънчарова, Стефан Николаев, Аксиния Пейчева, Димитър Солаков. Изложбата е част от програмата на Форума за съвременно изкуство БУНА.

ИСИ е от най-дълго съществуващите и активни неправителствени организации, занимаващи се с визуално изкуство в България. Замислен е през 1993 г. и е регистриран като НПО, сдружение на изкуствоведи и художници през 1995. Историята му е тясно свързана с развитието на арт-сцената ни през последните десетилетия, нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света, с някои от най-забележимите ѝ явявания в местен и международен контекст.

Проекта “Его-система / Еко система” представя кураторът Яра Бубнова:

“Селфи на една екосистема-колектив и множество практики

Тезата на този проект е, че една арт-екосистема се крепи колкото на баланса между общите художествени интереси, приоритети и респект към другия/другата/другите, толкова и на способността да намериш себе си в цялото – и на групата, и на сцената; да контролираш фрустрациите на кариерата, възрастта, конкуренцията отвън и отвътре; да развиваш и поддържаш умението да виждаш себе си и практиката си като точка, в която хем се концентрира конкретиката на егото, на Аз-а, хем се конкретизира целостта на сложната и деликатна екосистема от взаимовръзки с други сцени и групи, с колеги, приятели, партньори както тук, така и там – по света. 

В една екосистема, била тя практически перфектна или дефектна, винаги има нещо в излишък или нещо в недостиг... В екосистемата на съвременното изкуство в България недостигът е ясен – инфраструктурни недоразумения с десетилетна давност, институциализация на хейта, фейк репутации и професионални ориентири, неподложени на анализ и изолация, пазарен недоимък...

Колкото и да е странно, по-трудно защитима е зоната на излишъците... Не че не са известни – силна независима сцена, вече адекватна арт-диаспора, разнообразни арт-трендове и фокусни точки на активност, нови поколения артисти, куратори, мениджъри, критици с различаващи се идеали и практики. Проблемът е, че тези „излишъци“ са функция и на индивидуално, и на групово израстване на арт-идентичности, които постоянно изпитват трудности да убедят всеобщата арт сцена, че успехът на един-една-едни е и успех за цялата екосистема - и по подразбиране, и в световен мащаб. Спецификата на ИСИ – София е в опазването на баланса между индивидуалните творчески интереси и поддържащата групова атмосфера на доверие. Неговата продуктивност не се определя от външни събития, а от самите участници – демократизация на формата и езика на визуалните изкуства; изграждане на взаимоотношения между изкуството и общественото пространство, подхранващо самоактуализацията на художествените езици; задължително опресняване на теоретичната и практична база на професионалното образование; абсолютна вяра в смисъла и силата на индивидуалния творчески изказ, както и разбирането, че съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето.” 

БУНА се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд Култура, Община Варна.

Откриването е на 23 май от 18:00 ч., изложбата ще бъде експонирана във Варненската галерия до 9 юни 2024 г.

Още за събитието:
https://www.facebook.com/events

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
Варна, ул. “Л. Каравелов” 1
Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery
http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
22.05.2024 г. 16:41
Посетено:
219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39225-ego-sistema-eko-sistema-na-instituta-za-savremenno-izkustvo-sofiya-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna