Изложби

Трети международен салон за наивистично и интуитивно изкуство

В събитието ще вземат участие над 70 артисти от 17 страни

Трети международен салон за наивистично и интуитивно изкуство

Трето издание на международната изложба за наивистично и интуитивно изкуство с участието на над 70 артисти от 17 страни, ще бъде проведено от 11 до 23 юни в nOva art space ( София, ул. „Съборна“ 3). Заповядайте!

 Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Въпреки че авторите, които творят в тази област на изкуството не са много, произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение.

Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
21.05.2024 г. 09:56
Етикети:
наивизъммеждународна изложба
nOva art space
наивистично и интуитивно изкуство
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39204-treti-mezhdunaroden-salon-za-naivistichno-i-intuitivno-izkustvo