Изложби

Проектът “Галерия ROZ” от Румъния се включва в Европейската нощ на музеите в Градската художествена галерия - Варна

В 18 ч. на 18 май е откриването на експозицията на творческия екип, воден от художника Андрей Чуботару. Мобилна конструкция, скици, обекти и мултимедия са включени в проекта

◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2024

Проектът “Галерия ROZ” от Румъния се включва в Европейската нощ на музеите в Градската художествена галерия - Варна

Сред събитията, с които Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, участва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г., е и гостуването на проекта “Галерия ROZ” на екип от Румъния.

 В творческия кръг на този проект са създатели на художествено съдържание от различни области на изкуствата - художникът Андрей Чуботару е водещият визуален артист, който създава концепцията, заедно с него са Кристиан Лолеа, чиято е музиката, Лучиан Йордан - видео оператор и Каталин Удреа - консултант. Участници в експозицията, която идва във Варна, са Филип Александреску, Влад Басараб, Йоан Паул Колта, Богдана Контраш, Виргил Гудиу, Дору Мелинте, Тудор Мирча, Елиана Негричи, Тудор Оанцеа, Еужен Пана, Флоареа Пея, Габриел Симионеску, Каталин Стругару.

Идеята на създателите е “Галерия ROZ” да бъде алтернативно пространство за съвременно изкуство, което преосмисля връзката между човека и природата. “Потърсихме начин да излезем от рамките на ежедневието и конвенционалните изложбени пространства - споделят авторите, - като изградихме Галерия ROZ (розово) - мобилна структура, която се сглобява винаги в забележителна и изолирана природна среда. Физическата конструкция на галерията е с диаметър 5 метра и височина 2,25 метра. Вълнува ни автентичния диалог между уникалното природно пространство и артистичните намеси. Самата Галерия ROZ се трансформира в обект, изложен в голямата галерия на природата. Защо ROZ (розово)? - Докато червеното символизира жизнеността и високото напрежение, розовото представлява примамлива алтернатива, която помага за смекчаването на иначе трудната за понасяне енергия. В такъв смисъл, розовото представлява форма на релакс. Именно тук възниква контрастът - розовото на структурата е поставено в противовес на суровата природна среда.”

Резултатът от тези артистични намеси е запечатан във филм и фотографии, а публиката става техен свидетел чрез филми, представени в социалните медии и на филмови фестивали, както и чрез гостувания в експозиционни пространства, като това на Варненската галерия.

Повече за проекта “Галерия ROZ” може да откриете тук:

Instagram: https://www.instagram.com/galeria_roz/  
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070681846701 
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=jV9GAB0Kmw
Vimeo: https://vimeo.com/manage/videos/866751657

Откриването на експозицията на “Галерия ROZ” е от 18:00 на 18 май. Проектът ще остане във Варна до 6 юни 2024 г.

На 18 май в работното време на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” и Художествения музей “Георги Велчев” входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май 2024 г.

 

...........

Снимки архив на “Галерия ROZ”

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

 

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

https://www.facebook.com/MuseumGeorgiVelcev 

http://varnacityartgallery.com  

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
17.05.2024 г. 15:18
Етикети:
Румъниясъвременно изкуствоскициГрадската художествена галерия - ВарнаЕвропейска нощ на музеите
“Галерия ROZ”
Андрей Чуботару
обекти и мултимедия
Мобилна конструкция
Посетено:
206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39175-proektat-galeriya-roz-ot-rumaniya-se-vklyuchva-v-evropeyskata-nosht-na-muzeite-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna