Изложби

„Метаморфози“ - изложба на Биляна Савова

Двадесет картини, създадени в периода 2023 - 2024 г. могат да бъдат разгледани от 14 до 27 май 2024 г. в Галерия-книжарница „София Прес“

„Метаморфози“ - изложба на Биляна Савова

◊ ИЗЛОЖБАТА

 Галерия-книжарница „София Прес” представя

„Метаморфози“
Изложба на Биляна Савова


Откриване: 14 май, понеделник, 18.30 ч.
,
Галерия-книжарница „София Прес“ (ул. "Славянска" 29 - София)

Продължителност: 14 – 27 май 2024 г.

Куратор: Д-р Маргарита Кузова

За втори път талантливата художничка и преподавателка Биляна Савова има възможност да представи в общественото пространство своите нови абстрактни композиции. Двадесет нейни картини, създадени в периода 2023 - 2024 г. могат да бъдат разгледани от 14 до 27 май 2024 г. в столичната Галерия-книжарница „София Прес“.

Доскоро позната на публиката предимно като илюстратор, акварелист и дизайнер на бижута, Биляна Савова представя своя нов имидж на абстрактен график и акварелист.

Настоящата изложба свидетелства за значителна промяна в развитието на авторката – малкият формат на нейните доскорошни илюстрации отстъпва място на по-големия формат – творбите достигат до 100/70 см. По отношение на сюжетните предпочитания, прави впечатление, че приказното в по-ранните творби постепенно отстъпва място на всекидневното, вдъхновено от житейския и природен кръговрат, обогатено с мистично съдържание и послание.

Новата насока и търсения през последните две години, свидетелстват за изключителното отношение на авторката към експеримента със смесени графични техники (суха игла и линогравюра) и акварел и колажи върху ръчно изработена хартия.

Биляна Савова е преподавател по илюстрация в НПГПФ. Родена през 1977 г., тя е възпитаничка на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Национална художествена академия. Член на Съюза на българските художници. Биляна има издадени няколко детски книги с авторски илюстрации и е известен дизайнер на бижута. Зад гърба си има четири самостоятелни изложби, участия в общи изложби.

Монохромните трансформации и своеобразни метаморфози в изкуството на Биляна Савова изискват непосредствен контакт с нейните творби. За тяхното пълноценно възприятие, изложбата „Метаморфози“ си струва да бъде посетена, преживяна и осмислена.

Д-р Маргарита Кузова

Автор:
Екип на Галерия-книжарница „София Прес”
Публикация:
13.05.2024 г. 14:39
Етикети:
Посетено:
231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39141-metamorfozi-izlozhba-na-bilyana-savova