Изложби

Графика, повлияна от Китай показва Петър Лазаров в галерия "Графикарт" от 14 май

Майсторът на дървореза ще покаже своите най-нови творби в самостоятелна изложба в София до 6 юни 2024 г.

◊ ПОКАНА

Галерия "Графикарт" ще представи на софийската арт сцена самостоятелната изложба на Петър Лазаров от 14 май до 6 юни 2024 г. Българският график, който близо 20 години живее и твори в Китай, се смята за ненадминат майстор на дървореза. Неговата „Графика“ е несравнима комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав, която той определя като една от най-цветните си експозиции.

Имаме удоволствието да Ви поканим на вернисажа, който ще се проведе на 14 май 2024 г., вторник, от 18 до 20 часа, в галерия "Графикарт" на ул. "Златовръх" 50 в столицата.

Петър Лазаров вече е в България и гостува на галерия "Графикарт" със своите най-нови графични листове, изпълнени чрез техниката дърворез. Няма как да не се забележим влиянието на китайската култура в творбите му. Графиките, които ще поднесе на публиката си в София са многоцветни и провокирани от истории за един „бежанец“ в Китай. Той сам се определя като такъв, но пък това определение се дава на хора, които по принуда са избягали от страната си. А дали Петър Лазаров наистина се е чувствал в Китай като „бежанец“ или е „бежанец“ в графиката, то това всеки може да открие в предстоящата му изложба.

Самият Петър споделя, че това е една от най-цветните му изложби, в която откриваме неповторима игра на китайските графични методи и българските графични традиции. Причудлива смесица от виртуозни детайли, които само майстор на дървореза може да предложи на зрителя. Петър Лазаров създава свой собствен свят на графичния лист, като съчетава образ и абстракция в едно. Първоначално, зрителят вижда едно избухващо платно, което залива с емоция и едва след това започва да различава отделни образи и цветове. Център в тази „Графика“ на Петър Лазаров, е човекът в неговото движение. Голотата пред света, „бежанецът“ като форма на състояние на личността. Много често хората са чужди сами на себе си, това води до изолация и вътрешни търсения. Хората сме неочаквана смесица от сюрреалистична представа за заобикалящата ни среда и рядко усещане се реалност. В днешно време живеем в чужди светове и се учим да бъдем тук и сега, защото е по-лесно да избягаш.

Всичко това и още препратки към днешните времена може да откриете в предстоящата изложба на Петър Лазаров в галерия "Графикарт" от 14 май до 6 юни 2024 г.

За Петър Лазаров:

Роден през 1958 г. в гр. Пловдив, Петър Лазаров завършва графични техники във Великотърновския университет (1980 г.). Специализира гравюра на дърво и дърворез. Художник и преподавател, активен в областта на кавалетната графика, илюстрации на книги и библиофилни (лимитирани) издания, екслибрис.

През 2000 и 2003 г. Петър е в Япония на обучение за ръчно правене на хартия и за традиционната Укио-е печатна техника. След което заминава за Китай, където е преподавател в Сичуанския институт по изкуствата в Китай по дърворез и екслибрис до 2021 г. Член е на Международната асоциация на преподаватели по графика (IAPA). Той има самостоятелни изложби в Китай, Япония, Англия и Холандия. Притежава първа награда за Графика от Новогодишна художествена изложба Хуанджуепинг, Чунцин, Китай; Трета награда от Данте Екс либрис конкурс, Бодио Ломнаго, Италия, Първа награда от Екс либрис Биенале 2023 г., Галерия Ларго, Варна  и др.

Негови произведения са част от публични колекции: Prentenkabinet van Rijksmuseum Amsterdam; Meermanno Museum Den Hague, (Холандия);  Графични колекции на Университета на Уелс, Ashmolean Museum Оксфорд и V&A Лондон (Великобритания);  Библиотеки на Конгреса Вашингтон и Йейлския университет (САЩ); Музей на изкуствата Сакима и Музей на изкуствата на университета Тама (Япония), Музей Плантин-Муретус, Антверпен (Белгия), Библиотеки на UBC Ванкувър и Университет на Торонто (Канада)

За галерия "Графикарт" (https://grafikart.bg)

Галерията "Графикарт" създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на "Графикарт" са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов-Вес, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други.

Галерия "Графикарт"  е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
10.05.2024 г. 12:09
Посетено:
310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39120-grafika-povliyana-ot-kitay-pokazva-petar-lazarov-v-galeriya-grafikart-ot-14-may