Изложби

Еслица Попова откри изложба живопис в Русе

Картините на русенката са заредени с екзотиката на Сен Мартен

◊ СЪБИТИЕТО

От 2 до 14 май 2007: Изложба на Еслица Попова в родния й град Русе

В малката изложбена зала на "Борисова" № 6 почитателите на живописта могат да се насладят на дългогодишния й труд.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Картините на Еслица са екзотични, защото са заредени с чародейството и топлия полъх на остров Сен Мартен, където художничката работи като дизайнер на вътрешен интериор. Смесицата от европейска и афрокултура, която пък носи свой дух и изказ, е допринесла за обогатяването на авторския почерк. 

Колкото до Еслица Попова, тя е търсеща, обича експериментите, защото както поднася живописните творби на аудиторията, така и представя картини с пастел, графика и масло. Освен пейзажи и портрети художничката е обърнала поглед и към самата себе си по един много оригинален начин. Три портрета представят последователни периоди от живота й - Русе, Ню Йорк и Сен Мартен. Автопортретите й подсказват за творческите й лутания по пътя към самопознанието и самовглеждането.

Изложбата на Еслица Попова е експресивна, оригинална и нестандартна, доказва, че творецът, където и да е по земята, върши своята мисия - да създава изкуство.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Еслица Попова е дъщеря на художника Петър Попов-Попито (1925-1985), който дълги години бе обединителна фигура на художниците в Русе. Той е първият, който използва техниката дрипинг, свличане и пръскане, уж случайно намерени ефекти, които се получават с наслагване, пръскане, детайлиране.

Петър Попов–Попито е и един от големите приятели на академик Светлин Русев. През септември 2005 Еслица Попова и Светлин Русев откриха юбилейната ретроспективна изложба на Петър Попов по случай 80 години от рождението му.
Автор: Лилия Рачева
03.05.2007 г. 17:57
Посетено: 732
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3909-eslitsa-popova-otkri-izlozhba-zhivopis-v-ruse