Изложби

"Натюрмортът и отвъд него"

Майстори на реализма: сборна тематична изложба в Галерия „Париж“

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“

представя

Майстори на реализма

Натюрмортът и отвъд него“

сборна тематична изложба

08.05. – 25.05.2024 г.

На 8 май 2024 г. от 18.00 ч .галерия „Париж“ ще представи едни от водещите имена на художници в България, които творят в стила на реализма, хиперреализма и сюрреализма. „Майстори на реализма“ е замислен цикъл от тематични изложби, като първата от тях е „Натюрмортът и отвъд него“. Тема, която предполага едни по-широки граници за претворяване на иначе леко скованата представа за натюрморт. Но тук ще има разчупване на стереотипите и показване на истинско майсторство в техническо отношение.

Авторите, които ще вземат участие са едни от най-известните в момента в България, а именно: Бойко Колев, Андриан Бекяров, Марина Богданова, Елена Стоева, Мария Илиева, Иван Стратиев, Борис Желев. Редом с тези утвърдени имена ще бъде показан и младият, но много талантлив Божидар Динков. Всички те са се подготвили специално за тази изложба и са създали прекрасни творби. Нови за галерията автори са Елена Стоева и Мария Илиева, като на Елена едната картина е върху дърво, а на Мария е със специално направена от нея самата рамка за творбата ѝ, която пък е в кръгла форма.

Бекяров ще покаже ювелирната си фламандска техника в изящна бяла раковина, която изплува от тъмнината и прилича на скулптура от бял камък.  Стратиев ще зашемети зрителя с огромен и пищен натюрморт, в който има изобилие от плодове и цветове. Борис Желев ще ни прехвърли към морето с един стар, обветрен от соления морски вятър дървен прозорец и ще ни се прииска да сме някъде там край брега. Елена Стоева ще ни намигне с три златни круши, едната от които е „кокона“. Три са и майсторски нарисуваните от Мария Илиева парчета хляб, чиято хрупкава коричка „ще чуем“ как хруска. А Марина Богданова ще ни подари сини перуники и един класически натюрморт, в който ще ни „покани“ на кафе с богинята Атина. Божидар Динков отново ще изненада със своята техническа прецизност за младата си възраст и заедно с него „ще споделим“ бутилка вино и „ще похапнем“ малко грозде. Бойко Колев ще ни „почерпи“ с английски чай в изящна порцеланова чаша. Ще има и още творби, но за тях ще трябва да се дойде на живо.

Изложбата ще продължи през целия май, за да могат почитателите да се насладят на това майсторство, прецизност и същевременно лекота, която тези съвременни майстори на реализма постигат благодарение на дългите часове труд и мощния си талант.

www.gallery-paris.com                                                               Надя Павлова

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
08.05.2024 г. 11:06
Етикети:
сборна тематична изложбаизложбаГалерия „Париж“
“Натюрмортът и отвъд него“
Майстори на реализма
Посетено:
98
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39088-natyurmortat-i-otvad-nego