Изложби

Арт Галерия "Le Papillon" представя Георги Миленов и Наталия Абаева

Изложба "Отражения" - скулптура и живопис, 08 - 23  май 2024 г.

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Le Papillon"

представя 

Георги Миленов и Наталия Абаева

“Отражения“ / „Reflections“

изложба скулптура и живопис

от 08 до 23  май 2024 г.

 

„Водата огледало
Сърцето какво ли е събрало
Оглеждам се ръка протягам
На кой какво ли давам
Потрепна тихичко водата
Изстена ли душата
В девет кръга е събрана
Сама и неразбрана
Слънцето усмихна ми се отразено
Лицето вече набраздено
Скрива го листенце заблудено
Желание да слея се в едно
Водата огледало
Отразява...
Душата може да прощава
Да се раздава и разпада
От кръг в кръг да преминава
Илюзия страхотна да създава
Сила за живот да дава
И да отразява...“         

Любомир Деничин

 

 От 08 до 23 май 2024 г. Арт Галерия Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева. Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е Отражение на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки зрител ще определи за себе си.

В експозицията на двамата творци отраженията не идват от гротескното и цинично всекидневие, а от дълбочината на самопознанието, духовните търсения и преживяванията на авторите, които освен в тази изложба са партньори и в живота. Това са рефлексии на чувства, спомени, мечти – пълноцветни и изящни – и като форма, и като съдържание.

Георги Миленов представя пластики, изпълнени в керамика и нейното по-грубо проявление - шамот. Темите, върху които той интерпретира творенията си са класически и философски, но в тях се отразява светоусещането на един съвременен човек, който е успял да съхрани в себе си традициите и стойностите на истинското изкуство. Пластичността на фигурите му носи духа на свободата на израза, независимо дали формата има по-груба и насечена структура, с вписана рисунка или гладко изваяна нежна повърхност. Скулптурата му съхранява движението, вътрешен копнеш и емоционално състояние.

Артистичната керамика на Георги Миленов се изразява в една модерна визия, при която класически практики се съчетават с прецизни технологии и съвременно творческо решение. Този начин на съвместяване на различни изразни средства в един цялостен продукт на базата на керамиката е иновативен за България. За неговите артистични подходи има значение и фактът, че е завършил Националната художествена академия при проф. Красимир Джидров.

Това, което кара Георги Миленов да твори и възбужда интереса, е начинът на опознаване и общуване между зрителя и творбата. Водовъртеж от чувства и емоции, в които човек попада, взирайки се в точка от пространството. Разгадавайки пъзела от форми, обеми и различни изразни средства, той сякаш изпада в дълбок размисъл от досегът с неговото изкуство. Именно това дълбоко лично, интимно преживяване доставя неизмеримо удоволствие и ни кара да се чувстваме еднакво съпричастни като зрители.

Наталия Абаева е един съвременен пойнталист, загатвайки формата с бегли, несвързани очертания от множество релефни удари на четката. В настоящата изложба можем да открием творби, разработени в различни посоки, но всички с характерната за авторката ненатрапчива лекота. Творчеството й е лишено от проблемите на злободневието – авторката, вглъбена в себе си, в своите мечти и стремежи, споделя със зрителя личния си свят. С картините й съзнанието се издига над сюрреални поля с макове и слънчогледи, където не съществува нищо друго освен медитация и цветно настроение докъдето стига погледа. Духовността и вглъбяването в себе си е осезаемо не само в стилизираните иконописни образи на ангели, присъстващи като усещане за летеж и въздух между множеството пулсиращи цветни мазки. Независимо от посоката на стилизацията, техниката и активния и същевременно нежен колорит, внушението за закрила и свобода на духа, струи от всяка нейна творба.

Завършила е академичното си образование в Северно-Осетинския Университет К.Л. Хетагуров”, а нейни картини са част от колекциите на Музея на емайла в град Кечкемет, Унгария, Музея за модерно изкуство град Фенло, Холандия), както и в лични колекции в Русия, България, Холандия, Белгия, Унгария, Германия, САЩ.

"Човекът, който е възседнал коня, за мен е една голяма тема. Правя асоциация за пътешествие, за Мадарския конник, за тракийския бог конник. Другата тема е за пясъчния часовник, който включвам в някои мои творби. Опитвам се да хвана момента, като археолог да копая и да намирам нови форми и находки. Една от основните ми цели бе да разчупя тази традиционна наша керамика и да отида в по-друго ниво."Като дете обичах да ходя по музеите, където с часове разглеждах праисторическите Венери и рисуваната гръцка керамика. От тях усещах някаква магия и вдъхновение, бяха по интересни от детските приказки и анимационни филми. По-късно имах възможността да се докосна до глината и това докосване ми носи емоция до днес. Обичам целият процес на работа, като се започне от материала, който минава през ръцете ми, огъня и накрая стигне до постамента. По време на работа търся формата, обема и накрая милиметъра на извивките, до онзи момент в който окото и съзнанието, приемат работата спокойно и градивно.“

Наталия Абаева, половинката на Георги Миленов, е от Владикавказ, Русия, където е учила изкуство. Пленер я довежда в България, където открива любовта. За своя път в изкуството казва: "Рисувам пейзажи, но не реалистични. Обичам дървета и гори, през есента и зимата в различни настроения. Ангели също обичам да рисувам. Всеки творец се стреми да създаде разпознаваем стил, да има енергия в творбите, през платното да предаде своите емоции и чувства на зрителя."

Експозицията може да бъде видяна от 08 до 23 май 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fbLe Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

 Георги Миленов е роден на 15 август 1984 година, в град Троян. Завършва художествено училище специалност Керамика, гр. Троян през 2002 г. и Национална Художествена Академия, София, специалност Керамика, през 2007г. в класа на проф. Красимир Джидров. След завършване на образованието си се връща в родния си град, където създава собствено ателие, в което твори и днес. Участвал е в пленери и групови изложби в страната и чужбина. Негови творби са показвани и в самостоятелна изложби в Троян, Добрич, Пловдив, София.

Самостоятелни изложби и участия:

. 2023 Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата с. Орешак
. 2022 Галерия „Средец“, София; галерия „Ателие R“, Бургас; Галерия . „Tereziko“, Варна; „Дворът“, Врабево
. 2018 галерия Luce, Рим, Италия; U PARK GALLERY”, Пловдив  
. 2017 “Port prim art fest”, Бургас; “Dvorat”, с.Врабево; “Gallery Luxart”, Рим, Италия   
. 2016 Gallery “Da Vinci”, Париж, Франция
. 2014“Art center Pleven”, Плевен
. 2013 “Museum of folk craft and applied arts”, Троян
. 2011 „U PARK GALLERY”, Пловдив; “Green cat gallery”, Arena di Serdika, София
. 2010 Green Cat Gallery, хотел Кристъл Палас, гр. София; хотел Хилтън, гр. София; Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, с. Орешак
. 2009 Градска художествена галерия Добрич, Галерия Серякова къща, гр. Троян
. 2007 Галерия Серякова къща, гр. Троян; Галерия Феста, гр. София;

Наталия Абаева е родена 1981 г. в гр. Владикавказ, Русия. 1998г. завършва началното си образование с направление “Изобразително изкуство” и продължава висше образование в Северно-Осетинския Университет "К. Л. Хетагуров”. От 2000г. активно взима участия в изложби и различни проекти в сферата на изкуствата. От 2007 г. е член на Съюза на художниците на Русия. Нейни картини има в Музея на емайла в град Кечкемет, Унгария; в Музея за модерно изкуство Ван Бомел Ван Дам, Фенло, (Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, NL, както и в лични колекции в Русия, България, Холандия, Белгия, Унгария, Германия, САЩ. Има множество участия в международни симпозиуми в Русия, България, Унгария, Холандия, както и редица награди и дипломи, сред които:

. 2013 г. - Първа награда в Конкурс на млади художници от Осетия
. 2013 г. - Първа награда за млад автор,  XXXIX  Международен художествен симпозиум по емайл, Кечкемет, Унгария
. 2010 г. - Наградена на Творческия съюз на художниците със сребърен медал „За принос в руската култура“, Москва
. 2007 г. - Диплом от III степен, „Бронзова муза“, бронзов медал  от Творчески съюз на руските художници
. 2006 г. - Диплома I степен, Руска академия на изкуства,  Москва
. 2005 г. - Диплома от II степен, Първи Симпозиум по емайл, Русия
. 2002 г. - Диплом от II степен в категорията живопис, Фестивал „Млади художници от Северен Кавказ

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
07.05.2024 г. 12:30
Посетено:
321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39081-art-galeriya-le-papillon-predstavya-georgi-milenov-i-nataliya-abaeva