Изложби

Изложбата “SOFIA URBAN ART” представя историята на графитите и уличното изкуство в София

29 април - 31 май 2024, UniCredit Studio

Изложбата “SOFIA URBAN ART” представя историята на графитите и уличното изкуство в София

Изложбата “SOFIA URBAN ART” представя историята на графитите и уличното изкуство в София

29 април - 31 май 2024
UniCredit Studio (пл. "Св. Неделя" 7)

Откриване: 29.04.2024 (понеделник), 18:00 - 20:00 часа

На 29 април 2024 столичната галерия UniCredit Studio открива изложбата SOFIA URBAN ART. Из историята на графитите и уличното изкуство в София”, която ще представи над 150 архивни кадри, част от местната графити сцена. Събитието представя различни епизоди от историята на графитите и уличното изкуство в София.

Инициативата на  Sofia Graffiti Tour е продължение на книгата “Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес”, като опит да се проследи развитието на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори, снимки и документални материали, изложбата представя графити сцената в периода от 1990 до 2023.  

Изложбата представя градското улично изкуство в неговия пъстър спектър - от  първите „бомби“ до изрисуването на цели калкани, които стават неизменна част от съвременната култура на града. Архивните снимки, част от изложбата представят ключови творби и събития, примери от различни поколения и етапи в развитието на уличното изкуство в града. Предвид необятността на местната графити сцена, организаторите не претендират за изчерпателност, но са направили опит да представят някои от най-важните художници, стилове и събития през тези над 30 години.

Изложбата "SOFIA URBAN ART" е реализирана в партньорство с UniCredit Studio.

Изложбата е реализирана с подкрепата на програма “Създаване” на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с UniCredit Studio и Monkey Shoulder.

За новини и повече информация следете тук.

„София Графити Тур“

„София Графити Тур“ е платформа за стрийт арт проекти, чиято цел е да подобрява градската среда, да представя съвременно градско изкуство, да помага професионалното развитие на младите и изявени български художници, работещи в сферата на улично изкуство и да ги популяризира чрез инициативи и партньорски мрежи. Организацията е създадена през 2016 година. Мисията ни е да позиционира българските художници, работещи в сферата на съвременното градско изкуство на международната стрийт арт сцена.

..................

Повече информация за „София Графити Тур“:
Уебсайт: https://sofiagraffititour.com/  

Инстаграм: https://www.instagram.com/sofia_graffiti_tour/ 

Facebook: https://www.facebook.com/sofiagraffititour

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.04.2024 г. 11:27
Етикети:
улично изкуствографитиархивни кадриизложба
“SOFIA URBAN ART
Графити изложба
галерия UniCredit Studio
„София Графити Тур“
Посетено:
191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39033-izlozhbata-sofia-urban-art-predstavya-istoriyata-na-grafitite-i-ulichnoto-izkustvo-v-sofiya