Изложби

"Забравени пейзажи" - изложба живопис на Милчо Талев

25 април – 16 май 2024 г., Галерия "Ларго" - Варна

"Забравени пейзажи" - изложба живопис на Милчо Талев: 2
Милчо Талев. "Къща за спомени"
"Забравени пейзажи" - изложба живопис на Милчо Талев: 3
Милчо Талев. "Странен дъжд"

 ◊ ПОКАНА

Галерия "Ларго" представя

„Забравени пейзажи“

изложба живопис на Милчо Талев

25 април – 16 май 2024

Откриване – четвъртък, 25 април 2024 г., 18:30 часа 

Среща на художника с медиите на 25 април от 13:00 часа в галерия "Ларго".

От 25 април 2024 година галерия "Ларго" ще представи за първи път със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна.

За творчеството на художника проф. д-р Иван Маразов казва: „При Милчо Талев живописната амалгама не се „излива“, а се гради. Затова и композицията на картината винаги е строга, да не кажа – сурова. Но геометричната логика в организацията на платното не нарушава усещането за органичен пулс в ритъма на цветовите петна - форми. Никак не е лесно да се постигне този ефект на вътрешно противопоставяне между рационалното и чувственото, между закономерното и случайното. Борбата между тези опозиции извиква образи, създава фабула, което придава качеството „фигуралност“ на тези иначе нефигурални картини.“

В настоящата изложба публиката ще се наслади на една колекция от абстрактни пейзажи, създадени с изчистена, мека, пастелна палитра. Темите гравитират около заобикалящите ни пространства, около средата, в която съществуваме. Тази среда, физически зрима и пластична, в същия момент е ефирна, витаеща, неуловима. Пейзажите, които ще открием в картините на Талев, са само на пръв поглед пейзажи. Всъщност това са състояния - на покой, на забрава, на носталгия, на съзерцание, на вглъбяване в себе си. Това е може би най-характерното за картините на бургаския художник, че те са като едно откровение, една история, разказана шепнешком - историята на пейзажите, забравени някъде в тайните кътчета на нашите души.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 25 април 2024 от 18:30 часа в салона на галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

За автора:

Милчо Талев е роден през 1958 год. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“ – специалност  графика при проф. Иван Маринов. Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях. Участва в представителни изложби на съвременно българско изкуство – Лисабон, Брюксел (Европейски парламент), Берн, Гданск  и др. Има над 50 самостоятелни изложби, повечето от които в Швейцария, Чехия, Германия, Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в ГХГ в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Холандия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия, Франция, САЩ, Израел и др. Милчо Талев е директор на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие  и Председател на НЧ „Просвета 1888“.

 

.................. 

Уебсайт:    www.largogallery.com
Facebook:  facebook.com/ArtGalleryLargo
Instagram:  @largogallery
Email:  office@largogallery.com

 

Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
24.04.2024 г. 18:03
Етикети:
изложба живопис
Милчо Талев
„Забравени пейзажи“
Галерия "Ларго" Варна
Посетено:
203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39018-zabraveni-peyzazhi-izlozhba-zhivopis-na-milcho-talev