Изложби

"Кислород" - изложба на Боби Коруджиков

22 април - 9 май 2024 г., Галерия-книжарница „София Прес“

◊ ПОКАНА

Галерия – книжарница „София Прес” представя:

Боби Коруджиков

"Кислород"
Изложба стъкло

Откриване: 22 април, понеделник, 18.00 ч.

Куратор: Наташа Ноева
Място: Галерия-книжарница „София Прес“
Продължителност: 22 април- 9 май 2024 г.

 

Експозицията включва над 15 пластики от стъкло, създадени през последните пет години. Повечето от тях ще покаже за първи път пред публика – те са от 2023 – 2024 г., а други са направени непосредствено преди откриването на изложбата

Отдал вече 45 години на стъклото, Боби Коруджиков ще ни потопи в света на този крехък материал и ще станем свидетели на богато разнообразие в технологично отношение – художествено лято стъкло, фюзинг, слъмпинг, експерименти с многопластово стъкло, интегриране на цвят и мехури, различни методи за декориране и оформяне – шлифоване, полиране, матиране, пясъкоструй. Авторът създава изящни форми, в които водещо е изчистеността на линията, обемът и стремежът към чистотата на стъклото, бистротата, прозрачността. Целият процес от проектирането до изпълнението на една творба се случва в ателието му с лично проектирани от него за целите машини.

Изложбата ще открие д-р Наташа Ноева, куратор на изложбата.

 

Повече за автора:

Борислав Коруджиков (Боби) е роден през 1962 г. в София. Завършва Техникума по керамика и стъкло през 1981 г.

От 1981 г. работи в Експерименталната база към Института по „Финна керамика и стъкло“. Завършва Художествената академия през 1989 г. специалност „Силикатни форми“.

Създава собствени ателиета за стъкло през 1990-те години. От 2005 г. е преподавател в Националната художествена академия, София, специалност „Порцелан и стъкло“.

От 1994 г. е член на СБХ. Участвал е в много национални и международни изложби. Има над десет самостоятелни изложби. Творбите му се намират в частни колекционери в страната и чужбина.
Живее и твори в София.

Автор:
Галерия-книжарница „София Прес“
Публикация:
21.04.2024 г. 15:07
Етикети:
Наташа НоевастъклоизложбаБоби Коруджиков
пластики от стъкло
"Кислород"
Галерия – книжарница „София Прес”
Посетено:
115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39001-kislorod-izlozhba-na-bobi-korudzhikov