Изложби

Едмонд Демирджиян. Това, което има значение

Разказани истории

Едмонд Демирджиян. Това, което има значение


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Ракурси представя
Изложба на
Едмонд Демирджиян: Това, което има значение

От 3 до 14 май 2007
Откриване: 3 май, четвъртък, от 19 часа
Галерия Ракурси, ул. "Хан Крум" № 4а (зад пл. Славейков)


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Преди малко повече от година в галерията на ул. “Шипка” 6 видяхме изложбата “Непоказвано от Едмонд”, която включваше неизвестни маслени картини, рисунки с темпера, молив и акварел, създадени в периода 1971-1984 година.

Тези ранни картини дадоха възможност да се проследи началото на едно творческо израстване, да се види откъде тръгва художникът, през какви експерименти преминава, за да достигне категоричния си и ярък стил.

Сегашната изложба включва само творби, създадени през последните месеци. Те показват в чист вид резултатите от дългогодишните търсения на художника. Заглавието само открехва вратата към неговия личен свят, уповаващ се на хармонията, логиката, възторга, вдъхновението, удоволствието, цвета, рисунката, ритъма и импровизацията – нещата, които имат значение.

Какво означават за Едмонд Демирджиян всички тези понятия? Най-ясно обяснява това самият художник:
“Един предмет сам за себе си не представлява нито хубаво, нито лошо. Красотата, естетиката и интересното се състоят във взаимовръзката между обектите, а не в конкретния обект. Много често казват за някоя жена, че има страхотно красиви очи. Аз смятам, че въобще няма никакви красиви очи, а по-скоро красиво съотношение и разговор между нейните очи, нейните устни, нейните страни и т.н. Самите й очи, откъснати от контекста на лицето й, най-много да свършат работа като илюстрация в някой учебник по анатомия. Опознавайки и овладявайки тази логика на видимия свят, който ни заобикаля, си казах: „Не може ли да запазя същата логика и хармония, но да заместя обектите с измислени в моето подсъзнание?“. Самите обекти, които рисувам, най-добре изразяват усещането ми за форма, състояние и настроение. А „разказвам истории“, съчетавайки в някаква ситуация тези, измислени от мен, обекти. Това е с няколко думи ключът за разчитане на посланието, което е заложено в моите картини. Ако човек си зададе въпроса какво значи това или онова в моите картини, или потърси аналог в реалността, сигурно ще изпадне в състояние на объркване. Бих посъветвал така: представете си, че светът около нас изглежда точно по този начин, както изглежда в моите картини. Мислете си го поне през краткото време докато ги гледате – това е абсолютно достатъчно.”


◊ ЗА АВТОРА

Едмонд Демирджиян е роден през 1951 г. в София. Завършва Националната художествена академия в София през 1978 г. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката. Организирал е самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Рим, Брюксел, Виена, Линц, Стокхолм, Ню Йорк, Канзас Сити и др.

Носител на награда от американската фондация “Полък-Краснер” за творци с особени заслуги в изкуството. Негови картини се намират във всички държавни галерии в България, както и в много частни колекции.

Творчеството му се разделя на няколко периода:
. 1971-1983 – създава фигурални композиции, интериори и натюрморти в конструктивистичен маниер;
. 1983-1987 – рисува предимно гротескни фигурални композиции с темпера в експресионистичен стил;
. след 1987 развива творчеството си по посока на фантастичния експресионизъм.

Автор:
Мария Василева
Публикация:
02.05.2007 г. 13:38
Посетено:
1213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3900-edmond-demirdzhiyan-tova-koeto-ima-znachenie