Изложби

"Let your hair down" - Изложба на Слава Джордж

24 април - 24 май 2024, Галерия +359 - София

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия +359 има удоволствието да покани на

самостоятелната изложба на Слава Джордж
"Let your hair down"

Куратор: Бояна Джикова

Откриване: 24.04 | 18:00 ч.
24.04. - 24.05.2024

 

Изложбата "Let your hair down" на Слава Джордж се фокусира върху две основни теми - алхимия и български вълшебни приказки, в които жените преминават през инициация. Художничката използва юнгианския психоаналитичен подход, като търси допирни точки между съвременните предизвикателства пред жената и приказките, проявления на нашето колективно нeсъзнато. Фокусирайки се основно върху текстовете на "Дивите лебеди" и "Златното момиче", художничката ще създаде за пространството на галерия +359 сайт-спесифик проект, който да преведе публиката през пътя на жените-героини в своето израстване и самоовластяване. Работата ѝ е опит за актуализация на конвенционалното виждане за фолклора в търсене на модели за поведение, които стимулират жената да приеме и осмисли своята дуалистична природа. Именно интегрирането на Сянката като активна част от душевния и свят, в алхимията от своя страна познато през процеси като Нигредо*, е отправна точка за изложбата. "Let your hair down" ще търси актуални проявления на класическите атрибути за преминаване през изпитания във вълшебните приказки, чертаейки връзки между "оръжията" на жената в XXI в., гарантиращи и икономическа и социална независимост, отнасящи се до тялото и, неговите потребности и свободи, и архетипните такива. Слава Джордж съчетава медии като инсталация, фотография, текстил, скулптура и др. Изложбата ще се открие с пърформанс на 24 април от 18:00 часа.
Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Дебюти".

* Нигредо в алхимията означава разлагане или разпадане. Алхимиците вярват, че първата стъпка за получаване на философския камък включва пречистване и смесване на съставните части до образуване на еднородна черна материя. В психологията Карл Юнг обяснява Нигредо като момент на максимално отчаяние, което е предпоставка за личностно израстване.

Слава Джордж живее и работи в София. Завършва Художествена гимназия със специалност "Промишлен дизайн", а после бакалавърска степен специалност "Мода" в Националната художествена академия. Работи в разнообразни сфери на визуалните изкуства като моден дизайн, скулптура, пърформанс, видео и инсталационно изкуство. Темите, които разглежда в творбите си, са в сферата на психологията, антропологията, етнографията, колективните ритуали и алхимията.

..................

https://plus359gallery.com/

Адрес: ул. "Галичица" 13-a, София, България

Работно време: четвъртък-събота : 14:00–19:00

Event

Автор:
Галерия +359
Публикация:
22.04.2024 г. 11:39
Посетено:
166
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38991-let-your-hair-down-izlozhba-na-slava-dzhordzh