Изложби

По следите на едно банално озарение. Дискусия към изложбата „Картички и контрабанда"

21 април 2024, 16:00 ч., Галерия „Харта"

По следите на едно банално озарение. Дискусия към изложбата „Картички и контрабанда"

По следите на едно банално озарение

Дискусия към изложбата „Картички и контрабанда"

 

Галерия „Харта"

21 април 2024, неделя, от 16:00 ч.

 

Участват: Аарон Рот, Никола Стоянов, Райна Маркова, Христо Калоянов

 

„Картички и контрабанда" започва от изследването на случайно намерен архив от агенция „Митници", дирекция „Борба с наркотрафика" от периода 1975-1985. Водещо тук е съмнението, че намерените архиви дават само частичен поглед към организирания „скрит транзит" - термин, зад който комунистическото управление на Народна република България прикрива контрабандната търговия, осъществявана от Държавна сигурност чрез държавни предприятия и външно търговските им организации за партийни цели.

При работата с намерения архив се оформи идеята за археографията, като метод за работа с архиви, които по предназначение следва да останат скрити от публичността, встрани от водещите наративи на властта, нарочно загубени следи, които при появата си свидетелстват за феномена, наречен публична тайна.

Настоящата дискусия започва с кратко въведение, представящо работата на артистите и куратора по изложбата „Картички и контрабанда", за да продължи към по-широката тема за негативния образ на историята вследствие от тактиките на укриване на държавната памет. Ще бъдат засегнати въпроси за необходимостта от укриване на информация от властта, ефекта на публичната тайна върху публичността и официалните водещи наративи, любопитството и параноята у изследователя при проследяване на загубените или оставени встрани следи, както и ролята на медиите и институциите на паметта в тези процеси.

Гост на дискусията ще бъде Райна Маркова, автор, журналист и преводач. Дългогодишен наблюдател по въпросите на интернет и дигиталното развитие на вестник „Култура", а впоследствие и наблюдател на вестник К, автор на колонката „Мрежа/Паяжина". Автор е на „Пого" (1999, „Дружество на бургаските писатели"), „Фани по опасните пътища на светлината" (2001, „Стигмати"), „Пого 2 / 11 години по-късно" (2010, „Libra Scorp", Бургас), „Безподобните" (2011, „Летера"), „Контрол" (2019, „Изток-Запад"), „Влажна зона" (2021, „Ерго").  

...................

кадър: папка 14, кадър 4; фотоувеличител KROKUS Color 4 SL 

на заден фон: химикали за проявяване на фотографии, навити знамена.

 

Изложбата „Картички и контрабанда" може да бъде видяна в Галерия „Харта" (ул. „Врабча 12") всеки четвъртък, петък и събота от 14:00 до 19:00 ч. до 12 май. „Първите десет" е на показ в POSTA SPACE (бул. „Дондуков" 34) денонощно.

 

Повече за изложбата - ТУК

 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Фондация „Зингер-Захариев" и Перно Рикар България.

Автор:
Галерия „Харта"
Публикация:
20.04.2024 г. 14:56
Етикети:
Христо КалояновНикола СтояновАарон Ротдискусияизложба
Райна Маркова
Галерия „Харта"
„Картички и контрабанда"
Посетено:
130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38985-po-sledite-na-edno-banalno-ozarenie-diskusiya-kam-izlozhbata-kartichki-i-kontrabanda