Изложби

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

22 април - 9 май 2024, Музей "Борис Христов" - София

◊ ПОКАНА

Музеят “Борис Христов”
представя

„Образ и присъствие“

Изложба на Катерина Кацарова

Вернисаж - 22 април, от 18.00 часа до 20 часа

 

Музеят “Борис Христов” представя изложбата на 20-годишната художничка Катерина Кацарова.

Нейните над 20 иконографски творби напомнят на публиката за срещата между небесната духовност и земния, ефимерен свят на реалността. “Моята цел е да подпомогна възраждането на традиционната иконография, за да придобие тя съответстващия ѝ статут в съвременното изкуство -  подобно на естетическа значимост, която са имали иконите през миналите времена” споделя Катерина. Всяко произведение в изложбата е проникнато от нейното искрено почитание към конкретен светец или свещена фигура. Изображенията са  в ярки цветове и с палитрата, състояща се предимно от символичните нюанси на златно, червено и зелено. Обединени под общото заглавие “Образ и присъствие” творбите във втората самостоятелна изложбата на художничката препращат към връзката между изображението и идеята за въплъщението.

Както самата Катерина споделя “те изобразяват един остров на духовна светлина, отразяват моментното спокойствие и ехо във вечността.”

Катерина Кацарова е родена в Монреал (Канада) през 2003 година, но е израснала и живее в София. Работи основно с акрилни бои, маслен пастел и цветни маркери. Концентрира се върху създаването на картини, изобразяващи религиозни и исторически сюжети. Първата си самостоятелна изложба е поканена да направи, когато е едва  16-годишна, в галерия „Дебют“.

Катерина е носител на редица награди от български и международни конкурси, сред които награди  от конкурса „Раждането на спасителя“, „Апостола на свободата“. Има призове и от Конкурса на Фондация Бих Халид „Наука без граници“, конкурса “Anatomica Vesalius” на Московския университет през 2021 г., “Spirited Arts Prize” през 2022 г., “Derwent Art Prize” 2022 г. и “Saatchi Art for Change Prize” 2023 г. Нейни иконографски картини са показани на Venice Art Fair в изложбата Mixing Identities (9-23 май 2023). През 2023 година творбите на Катерина са селектирани и включени в изложбата на Holy Art Gallery’s Art on Loop в Брюксел. Иконографски картини на Катерина Кацарова в момента са изложени в Хюстън (Тексас) в рамките на фестивала за християнско изкуство ‘’Creche de Houston’’.

 ...........

Изложбата „Образ и присъствие“ продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа.

Автор:
Елена Драгостинова, Директор на Музея "Борис Христов"
Публикация:
19.04.2024 г. 15:26
Етикети:
изложбаМузеЙ “Борис Христов”
иконографски творби
Катерина Кацарова
„Образ и присъствие“
Посетено:
223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38980-obraz-i-prisastvie-izlozhba-na-katerina-katsarova