Изложби

"Неизгаряща къпина" - изложба икони на Татяна Недялкова

22 април – 04 май 2024 г. Галерия "Париж"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“ & ICONS-BG
представят

Татяна Недялкова

„Неизгаряща къпина“

изложба – иконопис

22 април – 04 май 2024 г.

(*Вернисаж не се предвижда)

 

На 22 април 2024 г. в галерия „Париж“ ще дебютира с първа самостоятелна изложба в България иконографът Татяна Недялкова. Ще бъдат представени около тридесет икони от различни нейни периоди. Изложбата се осъществява със съдействието на ICONS-BG – онлайн магазин и каталог за поръчка на рисувани православни  икони (https://icons-bg.com).

 Татяна Недялкова е родена през 1960 година в град Троян. Завършва Троянското художествено училище и започва кариерата си на художник, като създава произведения предимно с акварел и акрил. По-късно се посвещава на иконографията. През 1991 г. се премества да живее в Италия. Там участва в редица художествени конкурси, като през 1993 г. се класира на първо място в националния конкурс за живопис „La città di Codogno“, а през 1994 г. на второ място в изложбата за живопис „Città di Macherio“.

Следват години с иконографски изложби в различни италиански градове. Днес художничката представя своя самостоятелна Великденска изложба в столичната галерия „Париж“.

Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем тази иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към себе си, защото е казано: „Царството Божие вътре във вас е“ (Лука 17:21)

 Изложбата е озаглавена „Неизгаряща къпина“, тъй като тази икона съединява в себе си и Стария, и Новия завет, и има изключително богата символика. От една страна Бог се явява на Мойсей чрез къпиновия храст, който гори, но не изгаря. 1

От друга страна това библейско събитие е и предобраз на Божията Майка, която вместява в утробата си Невместимия, за да приеме от Нея Той   телесно естество. Както за Мойсей, а и за никой човек, не е постижимо да види Бога лице в Лице, така и за разума не е постижимо да разбере раждането на Богочовека от Дева. На празника на Благовещение се пее: „Радвай се Неопалимо Къпино“ и още: „Както къпината не изгоря в огъня, така и Ти Дево си родила“. Осмоъгълната звезда вътре в иконата, която окръжава Богородица е съставена от два четириъгълника – единият е червен, а другият е зелен, съответно символ на огъня и къпиновия храст. В дясната ръка на Божията Майка се намира стълба – символ на самата Пречиста Дева, по която стълба Сам Бог Слово слезе, за да се въплъти и да ни изкупи, а човечеството се въздигна към Небето.Бог Син стана човек, за да станат синовете човешки синове Божии“ пише св. Атанасий Велики.

Освен иконата „Неизгаряща къпина“, в изложбата ще могат да се видят и други библейски сцени като „Разпятие Христово“, „Благовещение“, „Рождество Христово“, „Старозаветна Света Троица“, „Поклонение на влъхвите“, множество различни типове иконографски изображения на Пресвета Богородица – Елеуса (Умиление),  Одигитрия (Пътеводителка) и Оранта (Знамение), икони на Иисус Христос и различни православни светци като св. Георги, св. Николай Чудотворец, св. апостол и евангелист Йоан Богослов и св. Архангел Михаил.

Характерно за иконите на Татяна е, че от една страна тя следва точно оригиналните образци, а от друга успява да внесе своя авторски почерк чрез една специфична живописна обработка на фона и орнаментиката. По този начин всяка една нейна икона се превръща в уникално и единствено художествено произведение.

  Изложбата с икони ще може да се разгледа на живо в галерия „Париж“ до 4 май 2024г. или онлайн в сайтовете на галерията и ICONS-BG.

Галерия „Париж“ пожелава на всички християни Светли Великденски празници!

                                                                                    Надя Павлова

www.icons-bg.com

www.gallery-paris.com                         

 

Веднъж (Мойсей) откара стадото далеч в пустинята и дойде при Божията планина Хорив. И яви му се ангел Господен в огнен пламък изсред една къпина. И видя той, че къпината гори в огън, но не изгаря. Мойсей рече: ще ида и ще погледам това велико явление защо къпината не изгаря..., и извика към него Бог изсред къпината и рече Мойсее! Мойсее! Той отговори: Ето ме, Господи! И рече Бог: не се приближавай насам; събуй си обущата от нозете, защото мястото, на което стоиш, е земя света” (Изх. 3:1-5).  

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
18.04.2024 г. 15:02
Етикети:
иконииконописизложбаГалерия „Париж“
ICONS-BG
„Неизгаряща къпина“
Татяна Недялкова
Посетено:
207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38969-neizgaryashta-kapina-izlozhba-ikoni-na-tatyana-nedyalkova