Изложби

"Настроение" - изложба на Силви Басева

Красотата на детайлите

"Настроение" - изложба на Силви Басева


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Мургаш представя

"Настроение" - изложба на Силви Басева


От 3 до 18 май 2007 г.
Откриване: 3 май (четвъртък), 18-20 часа,
София, Галерия Мургаш - ул. "Мургаш" № 6


◊ ПОВЕЧЕ
 
Колекциятата се състои от 25 платна в три цикъла - „Прозорци и врати”, „Къщи” и „Градини и дървета”. Художничката ни кани да се разходим и разгледаме нейните градски и природни пейзажи, играта на светлината и сенките по фасадите, прозорците, пътеките и дърветата. Заглавието ”Настроения” обединява в себе си различния и живописен поглед на Силви Басева към това, което ни заобикаля.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА


Тихо, ромолящо и изящно е в творчеството на художничката Силви Басева. Картините й са определено романтични, настройващи към красотата и финеса на мига, на някакъв отминал, но възкресен чрез творчеството й миг на вълшебство и тайнственост. Басева е неповторима в романизирането на детайла, на орнамента: дръжката на вратата, рамката на прозореца, клончето на дървото... са толкова лирични, че човек изведнъж усеща колко много значи малкото, невидимото на пръв поглед, второстепенното.

Тихо, ромолящо и изящно... Има сенки, има слънце, чува се ромон на вода - някакво особено пладне е паднало в нейния следобед, в нейния миг на съзерцание. Не зная как го постига, но винаги съм се чудела как тази ярка и експресивна в живота жена в творчеството си е толкова нежна, меланхолична, бавна и точна до прецизност. Що за вселена крие душата й... Защо Басева не крещи чрез платната си, а шепне, шепне?...

В цикъла "Пейзажи" откривам жадувана отмора, наслада от малкото, но красиво нещо, което иска да ми каже "и аз съществувам"! Сладка тъга и лелеяно спокойствие, безвремие и тишина ми носят картините й в това задъхано, едва поносимо от напрежение и стрес време.

Жени Костадинова


◊ ЗА АВТОРКАТА

Силви Басева е завършила стенопис в НХА през 1992 г. Има 14 самостоятелни изложби в България и множество участия в съвместни изложби у нас и в чужбина:
. Италия – Рим и Флоренция,
. Мароко – Рабат,
. Ирландия – Дъблин,
. Русия – Саратов и Самара,
. Германия – Кобленц.

Работи освен живопис и в областта на стенописа и витража.
Автор: Наталия Николаева
01.05.2007 г. 15:22
Посетено: 1422
Етикети: изложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3896-nastroenie-izlozhba-na-silvi-baseva