Изложби

P.S. Изложба на Милко Божков

18 април – 24 май 2024, СБХ – "Шипка" 6, зали 1А, 1В, 1С

◊ СЪБИТИЕТО

P.S. Изложба на Милко Божков

Изложбата е по повод 70-годишнината на автора и е част от програмата на СБХ в Европейската нощ на музеите и галериите на 18 май 2024.

Вернисаж: 18 април 2024, четвъртък, 17 – 19 часа

„Картината намира смисъла си след това – в очите на зрителя.“
Милко Божков

Така лаконично Милко Божков се обръща към зрителите на предстоящата си изложба. Именно те са тези, които post scriptum, след подписа на художника, ще завършат творбата със своите усещания, разбиране и смисъл. 

„Мисля, че винаги в изкуството си Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив. От самото начало той визуализира представата си – осъзната или интуитивна, конкретизирана или абстрактна – за своята лична Аркадия (с това име са назовани немалко негови картини и графики)... Изкуство, в което с удивителна мъдрост смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории“ - пише изкуствоведът Румен Серафимов.

За художника:

Милко Божков е роден през 1953. През 1972 завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 – живопис в Художествената академия, в класа на проф. Добри Добрев. Установява се във Варна и е един от художниците от фабрика „Вулкан“ – една истинска фабрика за изкуство, с която са свързани имената на плеяда съвременни художници. От години ателието му е в Търновското село Стефан Стамболово.

Милко Божков е автор е на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Има над 150 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др. Негови произведения са в колекциите на Националната галерия – София, Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ, Музея на изкуствата – Портланд, САЩ, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Галерия на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Полша, Музей Нелимарка – Алаярви, Финландия, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, Колекция „Юго Вутен“, Белгия, Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия, Колекция "Светлин Русев" – Плевен, Национална художествена галерия – Прага, Чешка република и др.

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
16.04.2024 г. 19:30
Посетено:
236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38953-p-s-izlozhba-na-milko-bozhkov