Изложби

Български павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Официално откриване на 19 април в 17:00 часа

Български павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Български павилион  на  60-ото издание на Венецианското биенале

20 април – 24 ноември 2024

Официално откриване на 19 април в 17:00 часа

Зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli Fondamenta Delle Zattere Ai Gesuiti 919, 30123 Венеция, Италия всеки ден от 11:00 до 19:00 часа, затворено всеки вторник

Съседите

Куратор: Васил Владимиров
Художници: Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, Лилия Топузова

Комисар: д-р Надежда Джакова

„Съседите“ изследва премълчаните спомени на оцелели от политическо насилие от времето на социализма в България от 1945 до 1989 г. Използвайки намерени предмети, видео и звуков дизайн, инсталацията предава историите на онези, които са преживели българските лагери и затвори. Този мултидисциплинарен проект, чиито корени се намират в задълбочени научни изследвания и над 40 интервюта, проведени от участниците в проекта, пресъздава домовете на оцелелите – пространствата, в които са се състояли интервютата – като приканва публиката да ги обитава и да свидетелства.

Изложбата се фокусира върху особеностите на начините, по които хората си спомнят и изразяват преживяванията си след травматични събития. Теоретичната рамка на д-р Лилия Топузова очертава три начина на запомняне, които се материализират в изложбата като три стаи – всекидневна, спалня и кухня. Във всекидневната звучат гласовете на онези, които си спомнят и говорят за преживяванията си. Спалнята отразява оцелелите, които не говорят, от страх или просто защото никога не са били питани. Третата стая е посветена на онези, които не си спомнят и мълчат или никога не са имали възможност да говорят.

„Съседите“ изследват как периодът на социализма се помни публично, но и как някои от тези спомени се разгръщат своеобразно в частни пространства. В условията на досегашната липса на институционална ангажираност на българските институции с историята и наследството на държавното насилие проектът играе ключова роля в процеса на обезмълчаване. Той също така отразява развиващата се функция на музеите и културните институции да предоставят платформа за индивидуални и малцинствени истории, допринасяйки към разговорите за истината, помирението и колективната памет.

Инсталацията създава пространство на грижа и колективно изцеление, използвайки езика на отсъствието, за да развие възпоменанието като акт на противопоставяне срещу забравата. Видеопрожекциите, ембиънт звуците и събраните предмети от местата, където са се намирали лагерите за принудителен труд, визуално свързват материалния свят на лагерите с пространството на дома, напомняйки как травматичните спомени се промъкват в ежедневието.

В отговор на темата на Биеналето за отразяване на „чуждото“, „Съседите“ разкрива историите на „местни чужденци“, които са били подложени на репресии заради отклонение от идеалите на режима. Проектът служи като прочувствен мемориал и място за размисъл за потисническия политически климат в миналото, като същевременно критично разглежда трайното му въздействие в настоящето, подчертавайки важната роля на изкуството за справяне със сложните реалности на нашия свят, насърчавайки помирение и изцеление.

Организатори

Националният павилион на Република България на 60-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната галерия.

 

За повече информация:

Прес офис:

Десислава Паунска, +359 878 975 063; Никола Джефс, +44 (0) 7794694754; nj@nicolajeffs.com office24@bulgarianpavilionvenice.art www.bulgarianpavilionvenice.art www.facebook.com/BulgarianPavilion2024 www.instagram.com/bulgariavenicebiennale

Официални хаштагове:

#bulgarianpavilionvenice2024
#BiennaleArte2024
#StranieriOvunque
#ForeignersEverywhere

Автор:
Надежда Джакова
Публикация:
13.04.2024 г. 13:43