Изложби

"Пулсации" - изложба на Феникс Върбанов

16 април – 3 май 2024, Галерия „Стубел“

"Пулсации" - изложба на Феникс Върбанов

◊ ИЗЛОЖБАТА

ПУЛСАЦИИ

Феникс Върбанов

16 април – 3 май 2024

Откриване: 16 април, 18.00 часа

За пръв път галерия „Стубел“ представя  Феникс Върбанов. Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и признава, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури.

Изкуствоведът и уредник в СГХГ Красимир Илиев, куратор на „Пулсации“, пише:

След изложбата с ретроспективен характер "Следи по пътя" в галерия "Райко Алексиев" през 2016 г., все по-често виждаме Феникс Върбанов на родната художествена сцена.

Дете от първия смесен брак между българин и китайка, носещ кръвта на художниците Марин Върбанов и Сун Хуай Куей, усмихнал се и проплакал в София, обучаван в Lycèe Pilote de Sèvres и Ecole Nationale Supèriore des Beaux-Arts, Париж, но омагьосан от китайските техники на рисуване, вече почти 40 години той е пленник на туша и хартията.

Смачквана и нежно опъвана хартията поема туша с едва доловим шепот. Докосването на черното и бялото, преминаващо през безкрайните нюанси помежду им. Прегръдка в унеса на разливането или сблъсък по ръба на гънката се редуват в шеметен танц, който завихря погледа и засмуква гледащия, лишавайки го от опорите на логиката и разума, запращайки го във вселената на чувствата.

В последно време в неговите творби властно нахлува цветът, търсещ възмездие за дългогодишното пренебрегване. Особено отмъстително, червеното пирува, изтласквайки бялото, нажежавайки туша до плашеща апокалиптичност. Хартията е подложена на рязане, разпарчетосване и снаждане.

В галерия "Стубел" Феникс Върбанов показва за пръв път и малки творения, направени с  една различна техника – на разливане. Те са резултат от деликатните лъкатушения на стичането, нежни звуци на китайската лютня (пипа, 琵琶), много различни и балансиращи, ускоряващите пулса водопади от страсти на инструмента джън (), които трескаво пулсират от голямоформатните цветни картини.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.04.2024 г. 10:03
Етикети:
Красимир ИлиевизложбаФеникс Върбанов
„Пулсации“
галерия „Стубел“
Посетено:
219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38905-pulsatsii-izlozhba-na-feniks-varbanov