Изложби

Пътуващата изложба на Международен екслибрис конкурс Варна гостува на НУИИ „Илия Петров“ - София

Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Дебют" от 9 до 19 април 2024

Пътуващата изложба на  Международен екслибрис конкурс Варна гостува на НУИИ „Илия Петров“ - София

Арт Галерия “Ларго

Фондация за изкуство „Йордан Петков“ 

Пътуващата изложба на Международен екслибрис конкурс Варна

гостува на НУИИ „Илия Петров“ - София

  1. – 19.04.2024

От 09 април 2024 г. изложбата със селектираните творби на V Международен Екслибрис Конкурс Варна ще гостува на Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.

Галерия „Дебют“ на столичното училище е била гостоприемен домакин на конкурса още от първото му издание. Пътуването на конкурсната изложба се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура чрез програма „Разпространение“.

Артистичен директор на конкурса и в петте му досегашни издания е известният български график Юлиан Йорданов. Председател на журито е обичаният български художник и преподавател в катедра „Графика“ на Националната художествена академия доц. Димо Колибаров. Учениците и преподавателите в НУИИ „Илия Петров“ ще имат възможност да се потопят в света на малката графика чрез представителната експозиция, включваща над 160 творби на 135 художници от 30 държави, представляващи богата илюстрация на съществуващите класически графични техники.

И в настоящото издание на конкурса участват едни от най-добрите имена в областта на малката графика и екслибриса в света. Освен графики на победителя в петото издание, българският художник  Петър Лазаров, публиката ще види най-новото от победителите от предишните издания на конкурса – Иван Русачек (Беларус), Веселин Дамянов - Вес (България) и Олег Денисенко (Украйна). Отново участват носителите на различни награди от варненския конкурс – Константин Калинович (Украйна), Шигеки Томура (Япония), Мартин Байенс (Белгия), Маурицио Шварцман (Аржентина), Лембит Ломус (Естония), Анна Трояновска (Полша), както и великолепните български артисти Христо Найденов, Христо Керин, Десислав Гечев, Мая Чолакова, Снежина Бисерова, Деница Иванова – Александрова, Калоян Илиев – Кокимото и други. Тази година свои творби във Варна изпратиха двама от най-награждаваните съвременни творци в областта на екслибриса – Карол Феликс от Словакия, който беше отличен с трета награда и Владимир Зуев от Русия, който получи втора награда.

Екслибрисът представлява миниатюрна графика, а наименованието идва от латинския израз „ex libris“, означаващ „из книгите на…“ или „от библиотекета на…“. Екслибрисите представляват гравиран или печатен знак, отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и служещ за ясно обозначаване на собственика й. В наши дни екслибрисът е променил своето утилитарно предназначение и вече е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година и има пет издания. До 2021-ва година организатор е галерия Ларго, а от 2022-ра тази роля поема Фондация за изкуство „Йордан Петков“. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Пътуващите изложби на конкурса през 2022 и 2024 година се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

Изложбата може да видите в галерия "Дебют" от 9 до 19.04.2024
Може да следите събитието тук:  https://www.facebook.com/events/
 
 
Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
08.04.2024 г. 20:58
Посетено:
116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38903-patuvashtata-izlozhba-na-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-gostuva-na-nuii-iliya-petrov-sofiya