Изложби

Изложба живопис на Албино Пити

Албино Пити се нарежда сред най-ярките представители на европейската абстрактна школа

Изложба живопис на Албино Пити

◊ ПОКАНА

Изложба живопис на Албино Пити

Галерия [a] Cube Contemporary, София, ул. „Любен Каравелов” 9

Вернисаж - 12 април от 17.30 до 20.00 часа. Изложбата ще може да бъде видяна до 27 април.

Албино Пити се нарежда сред най-ярките представители на европейската абстрактна школа. Той е създател на направлението Експанзионизъм, при което абстрактната композиция се работи на един дъх и без последващ ретуш. Характерно за Експанзионизма е буквалната експлозия от цветове и жестикуларната динамика, благодарение на която стихийната творческа енергия се излива върху платното. Бързината на творческия процес улавя сякаш импулсите на космическата енергия и вибрация на частиците. Както споменава Албино Пити:

„Великолепно е да видиш как цветът прелита над платното и в последствие пада, образувайки величествени форми. По време на въздушното движение, багрилото поема от вибрацията на Вселената, която става видима в моите творби…“

Творбите на Пити, чрез вибрацията от колоритни абстрактни формули са имагинерен портал към човешката душевност и поетична симфония, където всеки цвят е израз на определено човешко чувство. Те са израз на свободата на изявата, отвъд оковите на реализма и академизма.

   Новата серия композиции, които Албино Пити представя в галерия [a] Cube Contemporary, провокира зрителя с резките контрасти между цветовете, а в някои случаи прорязване на платното и вплитането на ленен канап. Акцията по пробождане на текстилната материя и последвалото колажиране свързваме с влиянието на движението Флуксус, което е част от артистичната същност на автора. Наред с реализирането на художествена творба, Пити акцентира и върху акционизма или т.нар. пърформанс на създаване. Разкъсванията на платното се явяват творческо послание и има за цел да ни провокира да се освободим от предразсъдъците и оковите на миналото и последвалата деградацията на обществото. Вглеждайки се в цветовете, ние откриваме хармонията на абстракцията, красотата на все още неродения образ, където духът и материята са в съзвучие. Абстракциите на Албино Пити символизират вечното прераждане на материалния свят и връзката с възвишения свят.

Албино Пити членува в италианските художествените групи „Transvisionism“  и „Gruppo Aniconismo Dialettico“ (GAD), основана в Arte Fiera, Болоня, през 1997 г. През този период художникът работи съвместно с известния италиански изкуствовед Джорджо Ди Дженова. Пити е възпитаник на Холандската съвременна школа, най вече на художествените училища в Ротердам и Амстердам. Ученик е на Георг Пийлман.

Албино Пити е получил много международни награди. Негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни.

 д-р Юлиян Райчев Ph.D
Изкуствовед   

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
08.04.2024 г. 11:34
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38897-izlozhba-zhivopis-na-albino-piti