Изложби

"Нулева честота"

Изложба на Боряна Боко в София

ПОКАНА

"Нулева честота"

Боряна Боко формулира понятието „нулева честота“ в новата си изложба абстрактни творби, подредена в столичната галерия на Art Hotel 158. Тя ще бъде открита на 16 април от 18 ч.

Изложбата представя внимателно селектирана колекция от повече от 20 предимно монохромни абстрактни рисунки на авторката, както и четири големи свободно висящи в пространството абстрактни платна.

За идеята си Боряна споделя, че:

„При нулевата честота всичко започва от нулата. От нея се тръгва нагоре или надолу. Наляво или на дясно… В зоната на нулевата честота за мен и малкото е много. А минимумът - всичко.”

В „Нулева честота“ Боряна представя най-добрите примери на своите абстрактни проучвания, а си струва да ги назовем именно “проучвания”, за да подчертаем сериозността на това, което тя прави. Защото зад всяка една от тези творби стоят стотици други опити, които не са по-малко сполучливи, но не притежават онази искра, която бележи именно тази “нулева честота”, която Боряна търси и която се съдържа в най-чистото си състояние в абстрактните й творби.

За авторката „нулевата честота“ това е мигът в който боята се плъзга по празния лист с внимателно обмислено и преценено почти с научна точност движение. За нея абстракцията не е случайност, развиваща се върху бялата повърхност. Експериментът тук е изцяло планиран и обмислен, резултат от хиляди опити, докато се получи желания резултат.

Говорейки за работата си, Боряна заключава, че:

„Те заедно вибрират точно в тази нулева честота, където хем я има, хем я няма, хем е всичко, хем е нищо. Защото според мен всички започваме именно от нея и възприемаме различно една точка например.“

 

Боряна Боко е позната на публиката с текстилните си “пачуърк” картини и колажи, които сме виждали в не малко общи и национални изложби. Днес тя ни представя един нов път, по който е поела в творческите си търсения - този на абстрактното изкуство, където жестът, композицията и цветът са от водещо значение. Една напълно различна за нейното амплоа изложба, но не и за хората, които следят отблизо творческата й биография. Една смела изложба, с която Боряна казва, че за да бъдеш истински творец не трябва да следваш измислени правила, а само да чувстваш и съпреживяваш случващото се на платното и че никога не е късно в търсене на собствения си стил да поемеш в една различна посока, предизвиквайки себе си.

По време на откриването ще имате възможността да разгледате и други творби от тази серия, специално подбрани в папка.

Куратор на изложбата е Румена Калчева

 

Автор:
Боряна Накова
Публикация:
10.04.2024 г. 18:00
Етикети:
Посетено:
109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38873-nuleva-chestota