Изложби

„Настроения“ - изложба живопис на Николай Янакиев

04 – 24 април 2024, Галерия "Ларго" - Варна

„Настроения“ - изложба живопис на Николай Янакиев

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Ларго" представя

„Настроения“

изложба живопис на Николай Янакиев

04 – 24 април 2024

  Вернисаж – четвъртък, 04 април 2024 г., 17:00 – 20:00 часа 

От 04 април 2024 година Галерия "Ларго" ще бъде домакин на самостоятелна изложба на знаковия български художник Николай Янакиев. Експозицията се нарича „Настроения“ и представя 22 живописни платна, създадени в последните няколко години.

Николай Янакиев не е автор, който има нужда да бъде представян. С изкуството си той си е извоювал място сред най- утвърдените и най- известните имена на съвременната визуална сцена. Лауреат на множество национални и международни награди, негови творби са притежание на частни и държавни колекции по цял свят. Николай е първият български художник, продал своя творба в световно известната аукционна къща Кристис. Твори в областта на живописта и неговите картини се характеризират като „абстрактни“, „експресивни“, „импресионистични“, „фовистични“, но и много поетични, с елементи на загатнат реализъм. Янакиев се доказва през годините като художник с неподражаем и разпознаваем стил, с изключително цветоусещане и с безупречен усет за композиция.

В настоящата експозиция ще се насладим на изключително цветните и жизнеутвърждаващи истории, разказани в платната. Самият художник споделя, че в последните години повечето от картините му представляват въображаеми светове, където само загатнатата форма напомня за реалността. Всяка от творбите на Николай сякаш е една игра, експеримент с един преобладаващ цвят. Това особено личи в цикъла „Настроения“, дал заглавието на изложбата. Всяка от творбите от този цикъл има основен тон, резониращ с различно човешко състояние. Какво е то, как ще го усети зрителят, зависи от неговото настроение, от нагласата, с която пристъпва към платното. Така в „настроението“ в зелено някой ще открие вглъбеност и спокойствие, а друг – меланхолия. В „настроението“ в черно един ще види мрак и потъване, а друг – пулсиране и очакване за скок извън рамката. „Оранжевото настроение“ извиква радост и еуфория у едни или световъртеж и напрегнатост у други. В „настроението“ в червено ще открием любовта, огнената страст, желанието за взаимност. Но някой друг ще види в картината кърваво-червен залез, болка и раздяла. Така емоционалното обагряне на творбите излиза от рамките на сътвореното от художника и става зависимо от субективните емоции на зрителите, които ще припознаят своите настроения, чувства и мечти в картините на Николай Янакиев.

Изложбата ще се открие с вернисаж на 04 април 2024 от 17:00 до 20:00 часа в салона на Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА АВТОРА

Hиĸoлaй Янaĸиeв e poдeн нa 23 юни 1954 г. в Дyпницa. Зaвъpшвa сpeднo xyдoжecтвeнo yчилищe зa изящни изĸycтвa в Coфия пpeз 1973 гoдинa. През 1981 гoдина завършва Haциoнaлнaтa xyдoжecтвeнa aĸaдeмия cъc cпeциaлнocт „Живoпиc” в ĸлaca нa пpoф. Cвeтлин Pyceв. От същата година е член на СБХ. Имa нaд 95 caмocтoятeлни излoжби по целия cвят. Още на 38 години става член на Есенния салон в Париж. Носител е на множество отличия, сред които: Голяма награда от изложбата „Южна пролет“, Хасково, 1982;  Наградата в секция „Портрет“ на ОХИ, София, 1987; Специалната награда за живопис на Министерството на културата в 13-то Биенале на хумора и сатирата, Габрово, 1997 и др. Πoĸaзвaл e cвoи пpoизвeдeния в Hю Йopĸ, Baшингтoн, Бapceлoнa, Bиeнa, Πapиж, Pим, Бepлин, Kьoлн, Фpaнĸфypт, Зaлцбypг, Бpaтиcлaвa, Xeлзинĸи, Дaмacĸ, Paбaт и дp. Heгoви твopби пpитeжaвaт HХГ, CГXГ, Haциoнaлнa гaлepия зa изящни изĸycтвa, Лa Baлeтa, Малта, Гaлepия „Уфици”, Флopeнция, Италия; Koлeĸция нa ЮHECKO в Бypгeнлaнд, Aвcтpия, Koлeĸция „Лyдвиг” в Kьoлн, Гepмaния, Музей „Мимара“, Загреб, Хърватска и дp. Николай Янакиев е първият български художник, продал своя картина в световно известната аукционна къща Кристис. Живее и работи в София.

Нели Вълчева

Автор:
Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
03.04.2024 г. 14:06
Посетено:
211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38865-nastroeniya-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-yanakiev