Изложби

Изложба „Погледи“ на Силвия Иванова представя дигитални илюстрации във Варна

Събитието се осъществява като част на мултидисциплинарния фестивал „Литературен прожектор“

◊ ПОКАНА

Изложба „Погледи“ (3 – 17 април 2024) е първата самостоятелна изложба на илюстраторката и режисьорка на анимационни филми Силвия Иванова. Събитието се осъществява като част на мултидисциплинарния фестивал „Литературен прожектор“, а самата Силвия гостува във Варна за среща разговор с публиката и творческо ателие на тема „Илюстрацията – от мечта към реалност“. Официалното откриване на „Погледи“ е на 3 април от 18:00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, а от 16:00 ч. младите професионалисти в илюстрацията и анимацията могат да вземат участие в творческата работилница.

Изложбата „Погледи“ събира разностранни произведения – илюстрации на книги, корици, разработка на типажи, проекти за картички, тениски, дигитални картини и визуални търсения. Повечето от платната са създадени в последните няколко години, но една малка част представя и ранното творчество на художничката. Сходни теми и мотиви намират своята реализация във времето, облечени ту в цвят, ту в черно-бяла текстура, маркирани от геометрични форми и дръзки силуети.

Изложбата представя личните емоционални търсения на авторката, като същевременно показва и нейната любов към детската илюстрация. Голяма част от реализираните проекти са насочени именно към младите и подрастващи зрители.

Основна кауза на Силвия са животните – тя често се занимава с благотворителни кампании в тяхна помощ. Те се превръщат и в главен мотиватор за сътворяването на книгата „Опашати непознати“ на писателката Събина Георгиева, която на 2 април от 18:00 ч. двете авторки ще представят в Детски и средношколски отдел на Регионалната библиотека във Варна, бул. „Осми Приморски полк“ № 110. Посетителите ще видят и допълнителна експозиция към изложбата, представяща илюстрации от „Опашати непознати“.

Всички събития в програмата на „Литературен прожектор“ са с вход свободен. Пълната програма ще откриете на страницата на проекта: http://www.libvar.bg/index.php/nfcprojector2024/

Място за творческите ателиета можете да запазите чрез следния формуляр:

https://forms.gle/HeFiamSShbnPhbRHA

 „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ е проект на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, финансиран по програма „Разпространение“ 2023 на Национален фонд „Култура“. Проектът се осъществява в партньорство с Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Младежка фондация „Аморфа“, Съюз на българските художници и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Автор:
Анна-Мария Попова, РБ - Варна
Публикация:
02.04.2024 г. 14:04
Етикети:
изложбаРегионална библиотека „Пенчо Славейков“книга„Литературен прожектор“Варна
Силвия Иванова
„Погледи“
Събина Георгиева
„Опашати непознати“
Посетено:
143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38845-izlozhba-pogledi-na-silviya-ivanova-predstavya-digitalni-ilyustratsii-vav-varna